Η αποτελεσματικότητα ενός δικαστικού συστήματος δεν αντανακλά αποκλειστικά το επίπεδο του Κράτους Δικαίου. Αντανακλά, επιπροσθέτως, τις προοπτικές και την αξιοπιστία μιας οικονομίας, παράγοντας οικονομικά αποτελέσματα.
Οι μελέτες που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις ετήσιες εκθέσεις τους, άλλωστε, τεκμηριώνουν πως η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η ταχύτητα κάθε δικαστικού συστήματος αποτελούν βαρόμετρο για την ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων. Η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών και η εκλαμβανόμενη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας συσχετίζονται θετικά με τον κύκλο εργασιών και την παραγωγικότητα, που ευνοούν περαιτέρω τη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς το 93 % των μεγάλων επιχειρήσεων εξετάζει συστηματικά και σε συνεχή βάση τις συνθήκες που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου (συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης) στις χώρες στις οποίες επενδύει.
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, πως η λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπήχθησαν σε καθεστώς μνημονίων και διεθνούς επιτήρησης από το ξέσπασμα της κρίσης του 2009, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης του Eurogroup για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κλείνει έναν μεγάλο κύκλο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα για τη θεσμική θωράκιση και την επιτάχυνση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.
Το τραπεζικό σύστημα απελευθερώνεται σταδιακά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, με την ταχεία εκδίκαση περίπου 49.000 υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, οι οποίες λίμναζαν επί χρόνια στα Ειρηνοδικεία όλης της επικράτειας. Παρά την πανδημία και το lockdown στα δικαστήρια, η ποινική και πολιτική Δικαιοσύνη συγκλίνει όλο και περισσότερο στους αυξημένους ρυθμούς έκδοσης αποφάσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, χάρη στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής στρατηγικής. Τα νέα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, όπως τα Ειδικά Τμήματα στα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία καθώς και η επέκταση της πιλοτικής δίκης στην πολιτική Δικαιοσύνη αναμένεται να επιταχύνουν έτι περαιτέρω την πολιτική δίκη.
Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη είναι αισθητά βελτιωμένο, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με την Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου. Οι θεσμικές δικλείδες για την προστασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της ποιότητας της αυξήθηκαν με τη θεσμοθέτηση της διαρκούς επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών και ενός νέου συστήματος πειθαρχικού ελέγχου, που ενισχύει την αξιοκρατία, προάγει τη λογοδοσία και εμπεδώνει τη διαφάνεια στο δικαστικό μας συστήματος.
Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών απορροφούν, σταθερά, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποθέσεων, οι οποίες επιλύονται ταχύτερα, με χαμηλότερο κόστος και με ασφάλεια δικαίου, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.
Με αυτές τις κατακτήσεις στη φαρέτρα μας, ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της ως Κράτος Δικαίου, να άρει τις στρεβλώσεις που παράγει ένα αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα στην οικονομία και να πετύχει τον επόμενο εθνικό της στόχο: την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα ξεκλειδώσει τις διεθνείς αγορές προσελκύοντας ακόμα περισσότερες και πιο ποιοτικές επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
- Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Καρδίτσας