Εκλογές 2023. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πάρει ήδη θέσεις «μάχης» καθώς απομένουν λιγότερο από 50 ημέρες μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και το ζητούμενο είναι αν με την ψήφο των πολιτών υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ή θα οδηγηθούμε σχεδόν αυτόματα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα κινηθεί το εκλογικό σώμα αυτή τη στιγμή και αυτό γιατί υπάρχει διάχυτη απογοήτευση στην κοινωνία για την επόμενη μέρα και για το με ποιον στο τιμόνι η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει πιο σταθερό βηματισμό για να αισθανθούν οι πολίτες ασφάλεια για τα οικονομικά τους με προοπτική αυτά να βελτιωθούν, δεδομένου ότι η ακρίβεια εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Οι νέοι αναζητούν και σωστά προοπτικές, οι εργαζόμενοι καλύτερες συνθήκες και πιο βελτιωμένους μισθούς και οι συνταξιούχοι αξιοπρεπή γεράματα. Η οργή είναι θεμιτή αλλά το ζητούμενο είναι ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο; Τα εκλογικά διλήμματα έχουν αρχίσει να τίθενται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει την ανάγκη για σταθερότητα ζητώντας ισχυρή εντολή για αυτοδυναμία και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για μία προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασιών, ενώ ο τρίτος πόλος το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πιθανότατα θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος θέτει τους δικούς του όρους με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει σε τρίτο πολιτικό πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

Και επειδή πολλά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται, «τρέχουν» ήδη τα προεκλογικά σποτ, οι πολιτικοί αντίπαλοι «κονταροχτυπιούνται» στα τηλεοπτικά πάνελ, οι αρχηγοί έχουν αρχίσει να «οργώνουν» με τις περιοδείες τους την περιφέρεια και όσο πλησιάζουμε προς την 21 Μαΐου το πολιτικό κλίμα θα πολώνεται ολοένα και περισσότερο, καλό είναι οι πολίτες να έχουν καθαρό στο μυαλό τους ότι η ψήφος τους αποτελεί τη δύναμή τους και με αυτή μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Μονοκομματική κυβέρνηση ή συνεργασίες; Ποιο σχήμα θα μπορούσε πραγματικά να καρποφορήσει; Λίγα δευτερόλεπτα στο παραβάν για όλους μας μπορούν να δώσουν νέα τροπή στα πράγματα.

  • Η Γεωργία Σκιτζή είναι δημοσιογράφος του Newsbeast