Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άνοιξε τις πόρτες του Λευκού Οίκου τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/3) και υποδέχθηκε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την Ελληνική Ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αριχεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, και άλλοι πολιτικοί, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και στενοί φίλοι του Τζο Μπάιντεν. Επίσης, στη δεξίωση παρευρέθηκαν ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, Ρίτα Γουίλσον.
Ελπιδοφόρος: «Είστε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και στεκόμαστε στο πλάι σας»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε τη βραδιά λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, για ακόμη μια φορά ο Λευκός Οίκος τιμά την ελληνοαμερικανική κοινότητα, μια οικογένεια που έχει ρίζες στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία τιμώντας τους αθάνατους ήρωες του 1821 και την αναγέννηση της Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, είστε για πολύ καιρό ένας κοντινός και έμπιστος φίλος της ελληνικής ομογένειας, ένας λόγος βαθιάς εκτίμησης και αγάπης.
Εσείς αρχίσατε αυτή τη μακρά φιλία με τους Έλληνες στο Ντέλαγουερ και έχετε προσεγγίσει, σε όλο το έθνος και πέραν των ωκεανών για να προσφέρετε τις σοφές συμβουλές σας, να προσφέρετε την αλληλεγγύη σας και την αγάπη σας σε διάρκεια δεκαετιών. Το να είμαστε εδώ μαζί σας και να γιορτάζουμε την ανάσταση του ελληνικού Έθνους είναι μια τεράστια τιμή για όλους εμάς και μιλώντας εξ ονόματος όλων, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».
Συνέχισε λέγοντας: «Αλλά κύριε Πρόεδρε είστε κάτι παραπάνω από αγαπητός φίλος μας. Είστε υπέρμαχος της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, ιδίως εκ μέρους των αδερφών μας των Ουκρανών που παλεύουν για τις ζωές τους από μια παράλογη και απάνθρωπη επίθεση. Έχετε σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτό το δύσκολο και μακρύ μονοπάτι και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες».
«Επίσης ως παιδιά της μητέρας μας, της Μητρόπολης της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο ασύγκριτος ηγέτης Βαρθολομαίος σας υπολογίζει ως πραγματικό φίλο. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αποστολή του, που είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ.
Είστε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και στέκεστε μπροστά, στο μέτωπο της φάλαγγας που μάχεται για την ελευθερία και εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε πως δεν είστε μόνος σας. Όλοι μας στεκόμαστε στο πλευρό σας. Όλος ο ελεύθερος κόσμος βρίσκεται στο πλευρό σας. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και όπου βρίσκεται ο ελληνισμός. Είμαστε μαζί σας ως Έλληνες και ως Αμερικανοί. Όπως και οι ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από τους ήρωες του 1776. Να σας ευλογεί ο Θεός. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Αμερική», κατέληξε.
Τζο Μπάιντεν: «Είμαστε φύλακες της φωτιάς της Δημοκρατίας»
Ο Τζο Μπάιντεν, έπειτα, στάθηκε σε όλα αυτά που ενώνουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και υποστήριξε πως οι δύο χώρες είναι «δεμένες» με μια κοινή ιδέα: την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και πρέπει να συνεργαστούν και πάλι για το κοινό καλό σ’ έναν κόσμο που αλλάζει.
«Αρχιεπίσκοπε σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θέλω να σας πω πως οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στο Χριστό κι έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου είναι ο Παναγιότατος Βαρθολομαίος και ο Πάπας. Και είναι φίλοι. Μάλιστα, ο Πάπας, να προσευχηθούμε να γίνει καλά γιατί είναι άρρωστος αναρωτιέται γιατί κάνω τον σταυρό μου όπως οι Ορθόδοξοι Χριστιάνοι, αν και είμαι Καθολικός. Κι αυτό είναι δική σας ευθύνη. Βρίσκομαι πολύ καιρό δίπλα σας», είπε γελώντας.
«Χρωστώ στον Τζον Σαρμπάνης και στον πατέρα του όλα όσα ξέρω για την Ελλάδα. Και είναι θαυμάσιο που σας καλωσορίζω όλους σας εδώ στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουμε τα 202 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και όλα τα θαυμάσια που έχουν πετύχει οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικάνοι στη χώρα μας», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Ο κόσμος χρωστάει πολλά στην Ελλάδα, σαφώς και για την επαναστατική ιδέα της Δημοκρατίας – και ήταν επαναστατική για την εποχή της – και συνεχίζει να κάνει καλό στον κόσμο μέχρι και σήμερα».
«Θέλω να αρχίσω με τις προσευχές μου προς τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που θρηνούν τους αγαπημένους τους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη», τόνισε.
«Και τώρα είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε την Ελλάδα. Όπως είπε ο Σωκράτης χιλιάδες χρόνια πριν “γνώθι σαυτόν”. Έτσι πρέπει να ξέρεις ορισμένα πράγματα για να καταλάβεις την Ελλάδα. Η Ελλάδα συνυφασμένη στα θεμέλια της Δημοκρατίας μας και του έθνους μας. Το βλέπουμε σε όλη τη χώρα. Στην αρχιτεκτονική της και πάνω από όλα στην ψυχή της γιατί η κυβέρνηση είμαστε “εμείς ο λαός”.
Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που χτίστηκε πάνω σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος βασίζεται στη γεωγραφία του, στην εθνικότητά του, στη θρησκεία του. Αλλά εμείς βασιζόμαστε σε μια ιδέα – την ιδέα πως όλοι είμαστε ίσοι. Και ήταν στην καρδιά της μια ελληνική ιδέα αρχικά. Ήταν ελληνική η ιδέα που ενέπνευσε τους “πατέρες μας” να χτίσουν ένα έθνος γύρω της. Χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, ήταν η ίδια ιδέα που οι γενναίοι Έλληνες πατριώτες που ακολούθησαν παλεύοντας για την ελευθερία τους και έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον που κάνει τα δύο έθνη μας περήφανα», υπογράμμισε.
«Μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας “δένει” και τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Πάνω από όλα δημοκρατία. Στη διάρκεια της κοινής μας διαδρομής κάθε γενιά πρέπει να βγει μπροστά και να προστατεύσει αυτές τις αξίες εναντίον των θανάσιμων εχθρών της Δημοκρατίας.
Και το είδαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πολέμησαν τις δυνάμεις του φασισμού. Το είδαμε στον Ψυχρό Πόλεμο όταν οι λαοί μας στάθηκαν ως ένα για να επικρατήσουν ενάντια στον κομμουνισμό. Και το βλέπουμε σήμερα καθώς τα έθνη μας στέκονται μαζί για να υποτηρίξουν τους γενναίους Ουκρανούς καθώς μάχονται για τις ίδιες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες όλα αυτά τα χρόνια πριν.
«Για να το θέσω απλά, ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι έχουμε αποδείξει πολλάκις πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι της Δημοκρατίας. Είμαστε οι υπέρμαχοί της. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και στο χαρακτήρα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Γιατί όπως είπα και πριν η χώρα μας χρωστάει ένα μεγάλο χρέος τους ιδρυτές της Ελληνικής Δημοκρατίας που πρώτοι μας δίδαξαν πως μπορούμε να έχουμε εξουσία και να διαμορφώνουμε το μέλλον μας. Κι όλα άρχισαν στην Αθήνα με μια σπίθα χιλιάδες χρόνια πριν και τώρα αυτή η φωτιά καίει δυνατά εδώ», ανέφερε.
«Και τώρα ζούμε κάτι που ζούμε κάθε πέντε ή έξι γενιές. Ο κόσμος αλλάζει και έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να είμαστε οι φύλακες αυτής της φλόγας. Οπότε ας δουλέψουμε μαζί για το κοινό καλό. Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας. Ο Θεός να σας ευλογεί», ολοκλήρωσε
Έπειτα άφησε την σκηνή στη Ρίτα Γουίλσον, την Ελληνοαμερικανή σύζυγο του Τομ Χανκς, ο οποίος είπε πως αν μη τι άλλο το καλύτερο που έκανε ήταν παντρεύτηκε Ελληνίδα.