«Οι Θεσσαλοί αποφασίζουν για την Θεσσαλία». Στην φράση αυτή συνόψισε την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ορκίστηκε, μαζί με τους αντιπερειφερειάρχες και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, και αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου επίσημα τα καθήκοντα του.

Ο Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι θα είναι περιφερειάρχης όλων των Θεσσαλών και ότι η ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί τον στόχο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ανακοίνωσε και την σύσταση Γραφείου περιφερειάρχη σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της Θεσσαλίας, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, ώστε να υπογραμμιστεί στην πράξη η απόλυτη προτεραιότητα που δίνεται σε αυτό.

Αν και εμφανίστηκε ενωτικός ο νέος περιφερειάρχης δεν παρέλειψε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι «η συνεργασία και η συνεννόηση δεν σημαίνουν ούτε… συγκάλυψη ούτε σιωπή».

Πρώτο μας μέλημα, είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας έτσι και τις προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής Αρχής, είναι να προσδιορίσουμε την αφετηρία της αιρετής περιφέρειας, δηλαδή «τι» παραλαμβάνουμε τόσο από την κρατική περιφέρεια όσο και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Ο κ. Αγοραστός, αναφέρθηκε και στις «αδυναμίες» του νέου θεσμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΕΣΠΑ, το βασικότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σήμερα, το οποίο, όπως είπε, περνά στις αιρετές περιφέρειες όχι την 1η Ιανουαρίου 2011 αλλά με καθυστέρηση έξι μηνών, την 1η Ιουλίου. Ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα σημεία στο νομικό πλαίσιο που χρειάζονται αποσαφήνιση, βελτίωση ή αλλαγή, όπως υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την εν γένει χρηματοδότηση των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και μέσω αυτών την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.