Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Νίκου Χατζηνικολάου που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς τα ξημερώματα της Παρασκευής (10/3) από τη συχνότητα του ANT1 με κεντρικό θέμα συζήτησης το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
«Προφανώς και η κυβέρνησή μας έχει ευθύνη»
«Προφανώς και η κυβέρνησή μας έχει ευθύνη. Η τραγωδία έγινε με την κυβέρνησή μας στο τιμόνι κι αυτό δεν αλλάζει. Κι έχουμε τη δική μας ευθύνη», είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:
«Πραγματογνώμονες, η δικαιοσύνη, η δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύουν και θα φέρουν στο φως τα πάντα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε και ούτε θέλουμε και ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να κρυφτούμε πίσω από την αλληλουχία αδιανόητων λαθών. Και δεν θέλουμε διότι αν είχαμε το σύστημα που ήταν να ολοκληρωθεί το 2016, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα είχε συμβεί. Υπό αυτή την έννοια προφανώς και φταίμε στον βαθμό που μας αναλογεί».
«Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν καταφέραμε αφενός μεν το αντικείμενο της σύμβασης της τεχνολογικής υποδομής, το οποίο θα απέτρεπε το δυστύχημα, αλλά και μια σειρά από άλλα πράγματα», πρόσθεσε.
«Όμως για να είμαι απολύτως συγκεκριμένος χωρίς διάθεση συμψηφισμού ή επιμερισμού άλλων ευθυνών: φταίμε και φταίνε και οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις όλων των ετών που μια σύμβαση για την κατασκευή ενός έργου υποδομής που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, φταίνε οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις όλων των εποχών και εμείς που δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, έτσι ώστε ο χρόνος απόκρισης σε προσφυγές ή απόφασης προσλήψεων να μην είναι χρόνια», ανέφερε.
«Φταίμε και φταίνε οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις σειράς ετών που δεν συγκρούστηκαν με παθογένειες και με νοοτροπίες που εμπόδιζαν την αξιολόγηση και την σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού… Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς έχουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να αποτρέψουμε αυτό που έγινε».
«Εκείνο όμως που μπορούμε να κάνουμε και θα το εγγυηθούμε, είναι να μην υπάρξει κανενός είδους συγκάλυψη, να αποδοθούν οι ευθύνες παντού, να καταλογιστούν οι συνέπειες για τις ευθύνες που υπάρχουν και κυρίως να κάνουμε ότι πρέπει και ότι απαιτείται έτσι ώστε να έχουμε ασφαλείς σιδηρόδρομους και να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγωδία», δήλωσε.
«Πρώτα από όλα αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι κυρίως οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε πρέπει να κρυφτεί πίσω από αυτό. Στη Λάρισα λειτουργούσε κέντρο τηλεδιοίκησης περιορισμένης εμβέλειας, 5,5 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να χαραχθεί ηλεκτρονικά η πορεία για να αποφευχθεί το ατύχημα. Μπορούσε να παρακολουθεί επί 5,5 χιλιόμετρα την πορεία του τρένου που είχε εγκατασταθεί το 2022. Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν κέντρου που λειτουργούσε στην Καρόλου, όλες οι ιστορίες περί της σύμβασης των αδρανειών είναι μία άχαρη συζήτηση. Με βάση τα πρωτόκολλα παραλαβής από τον ΟΣΕ, ένα έργο που έπρεπε να παραδώσει μέχρι το 2016 52 σταθμούς, είχε παραδώσει μέχρι το 2017, 17 σταθμούς και αυτοί προβληματικοί. Και έκτοτε τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Κρίνουν με μεγάλη ευκολία την ειλικρίνεια της συγγνώμης μας»
«Διαπιστώνω τελευταία ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν δημόσιο λόγο που προσπαθούν να αναδειχθούν σε τιμητές της ειλικρίνειας και των συναισθημάτων μας. Για το εάν η θλίψη που νιώθουμε για το γεγονός, γιατί μπορεί να χάσαμε φίλους μας ή να κάνουμε προβολή ότι στα θύματα μπορεί να ήταν δικοί μας άνθρωποι. Τους βλέπω να αμφισβητούν και να κρίνουν με μεγάλη ευκολία την ειλικρίνεια της συγγνώμης και των συναισθημάτων μας. Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας δικαιούται να λέει ότι θέλει. Δεν αφορά μόνο πολιτικούς αλλά ευρύτερα όσους έχουν πολιτικό λόγο. Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την παραίτησή του, απάντησε: «Είναι ένα δικό του ζήτημα αν θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει το καταστατικό να αξιολογηθεί και να κριθεί από τους πολίτες των Σερρών. Έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω».
Νάσος Ηλιόπουλος: «Η συγγνώμη της κυβέρνησης ήταν να πετάνε πέτρες στους διαδηλωτές»
Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακό τρικ όσον αφορά τη «συγγνώμη» της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, με αφορμή διάφορα βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν από τις διαδηλώσεις αναφέρθηκε και στη διμοιρία των ΜΑΤ όπου πετούσε πέτρες σε απλούς διαδηλωτές.
Ερωτηθείς για την απουσία του κ. Σπίρτζη από τοποθετήσεις έπειτα από την τραγωδία στα Τέμπη, απάντησε: «Ο κ. Σπίρτζης ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο οι εργαζόμενοι τον έβλεπαν. Τη σημερινή ηγεσία, την οποία και καταγγέλλουν, δεν την είδαν ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τομεάρχη μεταφορών, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήγε το βράδυ στο δυστύχημα, έκανε και τις σχετικές δηλώσεις όλα τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά και αυτά συζητάμε».
Νάντια Γιαννακόπουλου: «Να πάει το μαχαίρι στο κόκκαλο»
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, πάλι, τόνισε: «Έχουμε μια κοινωνία η οποία είναι συγκλονισμένη, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένα εξοργισμένη γιατί δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2023 να συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν… Σου λένε σε τι κράτος ζούμε ρε γαμώτο; Πού επιτέλους βρισκόμαστε; Στην Ελλάδα ή στην Ουγκάντα; Κι έχουμε τεράστια προβλήματα για τα οποία θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να είναι πολύ σοβαρό. Κι αν όλο το προηγούμενο διάστημα θα έπρεπε να σκεφτούμε μία και δύο και τρεις φορές πριν μιλήσουμε, τώρα αυτή την στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε 57 ολόκληρες φορές».
Έπειτα, υπογράμμισε: «Οι συγγνώμες είναι καλές και χρήσιμες. Και η συγγνώμη σωστή είναι και η παραίτηση σωστή είναι. Αλλά για το αυτονόητο θα πρέπει να λέμε τι ωραία και τι καλά; Και αν είναι ειλικρινής η συγγνώμη, εγώ σας καλώ κ. Οικονόμου να μην βάλετε ούτε στα ψηφοδέλτιά σας τον κ. Καραμανλή… Όπως αντιστοίχως βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να βάλει τον ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά στα ψηφοδέλτια ή την κ. Δούρου μετά το Μάτι και μετά την Μάνδρα. Η συγγνώμη λοιπόν, θα πρέπει να είναι έμπρακτη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να αποδειχθεί ειλικρινής η συγγνώμη, είναι να αποδοθούν οι ευθύνες και το μαχαίρι να πάει στο κόκκαλο και το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν εκείνα τα μέτρα προκειμένου άμεσα με ασφάλεια να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος».