Μία συνάντηση διάρκειας 25 λεπτών, σε θερμό κλίμα, καθώς και δείπνο εργασίας είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρεις ήταν οι βασικοί πυλώνες που συζητήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Παρόντες στο δείπνο ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα – Μαρία Μπούρα αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα γεωστρατηγικά -γεωπολιτικά, την άμυνα και τα εξοπλιστικά, αλλά και οι επενδύσεις και τα ενεργειακά. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έδωσε έμφαση στα γεωστρατηγικά θέματα και αναφέρθηκε στην ισχύ της εταιρικής σχέσης Ελλάδας -ΗΠΑ που δίνε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής» σημειώνουν «Τα ΝΕΑ». Επιπλέον ο κ. Μπλίνκεν στάθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας και τη στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, επικροτώντας «τον ηγετικό ρόλο» της Αθήνας, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Ο κ. Μπλίνκεν έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Αμερικανός υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία Μητσοτάκη στον Κογκρέσο και στην αποστροφή του ότι ΗΠΑ και Ελλάδα τις ενώνει η ιδέα ότι η «κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους», μια ιδέα που με ορισμένους τρόπους αμφισβητείται.
Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός από την πλευρά του υπογράμμισε πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία καθώς «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τη βαθύτατη λύπη για την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία, υπενθυμίζοντας πως η Αθήνα έστειλε βοήθεια και τόνισε ότι η καταστροφή αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, παρά τις μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές.
Τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών, με την Αθήνα να είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, η ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για εξομάλυνση, οι νέες συνθήκες στη σκιά του Ουκρανικού και η θέση της Ουάσιγκτον για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας που κυριάρχησαν στον διάλογο μπροστά στις κάμερες, είναι αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών Μπλίνκεν στην Αθήνα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο στην κρίσιμη αυτή γεωπολιτική συγκυρία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το αίτημά της για τα F-35, σε ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Πολεμική Αεροπορία, ενώ η Τουρκία αναμένει απόφαση για τα F-16.
«Αναντικατάστατος εταίρος» η Ελλάδα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του σχετικά με την επίσκεψη υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «θεωρούν την Ελλάδα ως αναντικατάστατο εταίρο και βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγά του». Χαρακτηρίζει δε την Ελλάδα ως ηγέτη στην περιοχή και σημειώνει ότι η «γεωωστγρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες όπως το”3+1″ με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο αγωγός στην Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς και τα μεγάλα project
Στο τραπέζι και η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, με ένα νέο επιχειρηματικό project που έρχεται να προστεθεί στην ατζέντα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» αυτό αφορά τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου που θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα καταλήγει στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι αρμοδιοι Υπουργοί Ενέργειας των δύπ χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα βάζει στο τραπέζι την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας που αποσκοπεί στο άνοιγμα εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το πολύ σημαντικό αυτό project, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι ο αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, έργο το οποίο επιθυμούν διακαώς οι Βούλγαροι προκειμένου να καλύψουν με λιγότερο δαπανηρό τρόπο τις ανάγκες τους σε πετρέλαιο. Ουσιαστικά με τον συγκεκριμένο αγωγό παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την ανάλυση του δημοσιεύματος, καθώς η διέλευση των τάνκερ συνοδεύεται με «τσουχτερά» διόδια, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα πάντα με «ΤΑ ΝΕΑ», στην ατζέντα των δύο χωρών, βρίσκονται επίσης οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ερευνήσει τις γεωλογικές δομές της Δυτικής Ελλάδας για τυον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η δραστηριότητα του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης επιβεβαιώνει περίτρανα τη στήριξη των ΗΠΑ στο εγχείρημα της χώρας.
Επιπλέον η ανάπτυξη πλωτών υποδομών αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRUs) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης επίσης χαίρουν διαχρονικά της στήριξης των ΗΠΑ, σημειώνεται στο δημοσίευμακαι προσθέτει πως με αυτό τον τρόπο οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αποκτούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Τέλος, όπως αναφέρεται στα «ΝΕΑ» οι αμερικανικές εταιρείες εξαγωγής φυσικού αερίου υπό τη μορφή LNG έχουν ανοίξει τις δραστηριότητές τους στα κράτη της Ε.Ε., τα οποία εφαρμόζοντας την κοινή πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, προμηθεύονται τις ποσότητες που έρχονται πέρα από το Ατλαντικό. Το αμερικανικό LNG αντιστοιχούσε το 2022 σε περισσότερες από τς μισές εισαγωγές στη Ρεβυθούσα.