Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις και αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τονίζει πως οι δύο χώρες πρέπει από κοινού να αποκλιμακώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις.

«Να λυθεί η διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοί μας. Είδαμε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και το Ισραήλ και η Αρμενία μάχονται για τους σεισμόπληκτους. Είδαμε ότι η Τουρκία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτό το θέμα. Και οι δύο χώρες πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε χαρακτηριστικά στο τουρκικό κανάλι NTV.

Επίσης, σημείωσε ότι «εάν ορισμένες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφωνίες – για παράδειγμα, ναυτικές διαφορές – μπορούν να επιλυθούν, τότε οι πιθανότητες είναι τεράστιες, ιδίως για την Τουρκία επειδή η Τουρκία θα ήταν στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας σε όλη τη Μεσόγειο. Αιγαίο, και το – αλλά ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Επομένως, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή απλώς δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων μίλησε και για το ζήτημα πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «τα μέλη μας στο Κογκρέσο έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες του Κογκρέσου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου».