«Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρώτης γραμμής καθώς είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση με θέμα Resetting Migration: Moving Toward Opportunities, στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
«Είμαστε όμως και μια χώρα μεταναστών έχουμε πολλούς Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έγιναν θερμά δεκτοί στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα το 2015 ήταν η χώρα όπου το 75% των μεταναστών που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη έμπαιναν από την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Και είχαμε διπλή αποστολή. Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας αλλά και τα σύνορα της ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά της Ευρώπης και ως ευρωπαϊκή οικογένεια καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε κάποια ζητήματα αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα των μεταναστών να μεταβαίνουν νόμιμα σε μια χώρα υποδοχής είπε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές προκειμένου όσοι αναζητούν εργασία να έρθουν στη χώρα μας. Είναι γενικά ένα περίπλοκο ζήτημα», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή και στις υπόλοιπες πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει αλληλεγγύη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες σε όσους θέλουν να έρθουν και να εργαστούν νόμιμα στην Ευρώπη σε μια περιοχή που η ήπειρος γερνάει και έχουμε δημογραφικό πρόβλημα. Ωστόσο, ενώ στην Ελλάδα είπε υπάρχει ανάπτυξη, έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε διάδραση με τις χώρες προέλευσης. Πρέπει να προσφέρουμε κάτι σε αυτές τις χώρες στις οποίες γίνονται επιστροφές και που δεν μπορούμε να παρέχουμε καθεστώς ασύλου.
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία. Κάναμε συμφωνία ως ΕΕ με την Τουρκία το 2016 αλλά δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Έχει στο έδαφος της 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και την ίδια ώρα οι διακινητές δουλεύουν συστηματικά από τις ακτές της Τουρκίας και δεν θα έλεγα με την υποστήριξή της αλλά σίγουρα με την ανοχή της. Αναφέρθηκε επίσης στο Λιμενικό μας λέγοντας ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Θύμισε ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς υπήρχαν και χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες στο έδαφός μας και χιλιάδες που επιχειρούσαν να εισέλθουν. Ήταν ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα είπε και τόνισε ότι με την βοήθεια της ΕΕ έγιναν νέες δομές και προχώρησαν οι αιτήσεις ασύλου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για την έλευση των μεταναστών στις χώρες μας. «Τα χρήματα που ξοδεύουν οι απελπισμένοι άνθρωποι για να περάσουν παράνομα σε μια χώρα είναι πολλά και κάποιοι δεν τα έχουν κιόλας. Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω σε αυτό το πρόβλημα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ είναι να παρέχουμε νόμιμες οδούς σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προσφέρουμε δουλειές σε πολλούς τομείς όπως π.χ. στον τουρισμό. Όχι μόνο σε αγροτικές εργασίες αλλά και σε οικοδομικές». Τόνισε επίσης την ανάγκη του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι αυτό που γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην Ελλάδα είναι ότι η διαχείριση των συνόρων είναι μέρος της λύσης. Όχι μόνο ο φράχτης αλλά και άλλες εναλλακτικές. Και αν δεν πάρουμε αποφάσεις θα αντιμετωπίσουμε και μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Γνωρίζοντας, ότι είναι δύσκολο να περάσουν οι άνθρωποι αυτοί θα το σκεφτούν διπλά να το προσπαθήσουν.
Για την Αφρική: Η ειλικρινής απάντηση για όσα συμβαίνουν στην Αφρική είναι ότι δεν τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και ως πρωθυπουργός μιας χώρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση ξέρω ότι όλα είναι θέματα πολιτικής και έχουμε δεσμευτεί ως ΕΕ να βοηθήσουμε την Αφρική αλλά πολύ συχνά λέμε πολλά λόγια και δεν έχουμε ουσία.
«Ο Ερντογάν ενθάρρυνε και υποκίνησε δεκάδες ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα»
Για το αν θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει η Τουρκία το μεταναστευτικό είπε: Αυτό που περιγράφετε έγινε τον Μάρτιο του 2020 όταν ο Πρόεδρος Ερντογαν ενθάρρυνε και υποκίνησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα. Μας απειλούσε και μας εκβίαζε για καιρό ότι θα το πράξει και προσπάθησε να το κάνει. Και είπαμε ότι αυτό δεν γίνεται να συμβεί και προστατεύσαμε τα σύνορά μας και η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απέτρεψε την υλοποίηση αυτού που επιχείρησε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι το ίδιο έγινε και με τον Λουκασένκο. Χρησιμοποιείς απελπισμένους ανθρώπους και τους σπρώχνεις κατ αυτό τον τρόπο για να κερδίσεις γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Αυτές οι τακτικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν και έτσι προσπαθούμε πάλι να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
Πρέπει να υψώνεις το ανάστημά σου όταν εκβιάζεσαι. Το κάναμε με την Τουρκία και με την Λευκορωσία. Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια αλλά είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για μένα ως πρωθυπουργό να ακούω ψεύτικες ιστορίες για ένα νεκρό κορίτσι σε μια νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Βομβαρδιστήκαμε με αρνητική δημοσιότητα και μετά από έρευνα όταν ψάξαμε πιο βαθιά ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αλλά δεχτήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα. Υπάρχει ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης από χώρες που θέλουν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό. Στην Ελλάδα χαιρόμαστε που δεν έχουμε πλέον στο κοινοβούλιο ένα νεοναζιστικό ξενοφοβικό κόμμα. Είναι πρόβλημα όταν οι πολίτες βλέπουν μια δομή στην γειτονιά τους. Κάποια στιγμή είχαμε πιο πολλούς μετανάστες από τους μόνιμους κατοίκους. Τώρα αυτό έχει εξομαλυνθεί και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή. Μπορεί να γίνει και πλεονέκτημα η διαχείριση της μετανάστευσης. Στην Ελλάδα ήρθαν παλαιότερα χιλιάδες Αλβανοί. Τώρα τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία και η δεύτερη γενιά τους προοδεύει.