Στη δημιουργία οργανωμένων θαλάσσιων πάρκων εντός των οποίων θα… βυθίζονται μπουκάλια κρασιού προς παλαίωση ετοιμάζεται να προχωρήσει η χώρα μας, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάξη του εξωτερικού.
Μάλιστα το σχετικό νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός του μήνα. Η παλαίωση του οίνου με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα κρασιά που βρέθηκαν σε ναυάγια πλοίων και παλαιώνονταν επί χρόνια στον βυθό, ήταν εξαιρετικής ποιότητας.
Η αλήθεια είναι ότι και στη χώρα μας είχαν γίνει τέτοιου είδους προσπάθειες παλαίωσης από το 2009 με τη μέθοδο να εφαρμόζεται κυρίως στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, τη Σαντορίνη και την Κεφαλονιά, αλλά δεν υπήρχε το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και η τήρηση συγκεκριμένων κανόνων. Πλέον θα υπάρχουν οργανωμένα θαλάσσια πάρκα γι’ αυτή τη δουλειά με την αντίστοιχη τουριστική εκμετάλλευση.
Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται αναλυτικά η διαδικασία αδειοδότησης τέτοιας μορφής πάρκων, ο καθορισμός της θέσης πόντισης, το βάθος που θα κυμαίνεται από 10 έως 15 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας αλλά και ο έλεγχος των μπουκαλιών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παλαίωσης. Οι άδειες για την πόντιση των φιαλών θα γίνεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας ενώ τα μπουκάλια κρασιού που θα έχουν μείνει στο βυθό για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα φέρουν πάνω τους ετικέτα που θα αναγράψει πως «παλαιώθηκε στη θάλασσα» («Aged underwater).
Τα μπουκάλια που θα ποντίζονται θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μεταλλικό κλωβό ο οποίος θα σφραγίζεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι δε περιοχές πόντισης θα οροθετούνται με σημαντήρες κίτρινου χρώματος τους οποίους θα πληρώνει η ιδιωτική επιχείρηση που θα θέλει να παλαιώσει τα κρασιά της.
Πηγή φωτό: Instagram elixsea_wines