Παρασκηνιακές επαφές κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσελκύσει όσο το δυνατόν και άλλα πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου ενόψει των εκλογών του 2023. Εδραία πεποίθησή του είναι όπως λέει σε πολύ κλειστό κύκλο συνομιλητών του -και το Newsbeast είναι σε θέση να γνωρίζει- ότι το παιχνίδι θα παιχτεί και πάλι στο χώρο του κέντρου. Αυτό για τον ίδιο σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κεντρογενές προφίλ του κόμματος, με βάση τον σχεδιασμό του. Η ένταξη του Σπύρου Καρανικόλα από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ ήταν η τελευταία από τις «μεταγραφές» που ανεβάζει τον αριθμό των προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που συντάχθηκαν ευθέως με τον Κυρ. Μητσοτάκη κυρίως όχι τόσο με τη ΝΔ ως πολιτικό φορέα.
Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Απόστολου Σπυρόπουλου, γιου του επί χρόνια στελέχους του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή πολλές φορές Αρκαδίας και υφυπουργού Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ο Απ. Σπυρόπουλος με διαδρομή και αυτός στο ΠΑΣΟΚ επί πολλά χρόνια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη, εντάχθηκε στη ΝΔ σήμερα, οπότε και ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στην Αρκαδία.
Και όλα αυτά με το βλέμμα στις κάλπες, ενώ αυξάνονται τα τηλεφωνήματα των πολιτικών σε δημοσιογράφους. Σε πρόχειρο γκάλοπ χθες από 8 υπουργούς και υφυπουργούς και 11 βουλευτές το κλίμα ήταν: εκλογές 2/4 ή 9/4. Δεν μπορώ να πω ότι δεν με προκάλεσαν οι ημερομηνίες. Και σηκώνω το τηλέφωνο και καλώ έμπιστο άνθρωπο κοντά στον πρωθυπουργό: «παίζει 9/4 ή 2/4;» ρωτώ. Η απάντηση αφήνει τα σενάρια ανοιχτά: «Ο μεγάλος ξέρει αλλά καταλαβαίνω πως το ζυγίζει και μπορεί».
Πέρα από όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, έμαθα και τι έγινε στις Βρυξέλλες μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη που βρέθηκαν για την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τυπικός χαιρετισμός, ούτε καν τυπική όμως συζήτηση έστω για τον καιρό των Βρυξελλών και … ψιλοκαυγάς μεταξύ των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσω ανακοινώσεων. Γιατί; Για το ποιος είχε την πρωτοβουλία να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και όσα γίνονται και σε δικαστικό επίπεδο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και στην επιστροφή προς την Αθήνα οι δυο πολιτικοί δεν μίλησαν, αν και πέταξαν με την ίδια πτήση. Ο ένας, ο Ν. Ανδρουλάκης ταξίδεψε σε business θέση – πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς διατηρεί ακόμα την έδρα του ευρωβουλευτή και ο Αλ. Τσίπρας σε οικονομική, καθώς πληρώνει το κόμμα.
Ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε και αρχίζει να διαβάζει τα ψηφοδέλτια του κόμματος, καθώς φθάνει η ώρα να ανακοινωθούν με δόσεις οι υποψήφιοι. Πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία θα τα εγκρίνει, θα δοθούν στη δημοσιότητα και μετά θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή. Πάντως έμαθα ότι λαμπερά ονόματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα. Μύχιος πόθος του Αλ. Τσίπρα ήταν να καταφέρει να πείσει ορισμένα πρόσωπα που έχουν σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Είναι πρόσωπα με κεντροαριστερό προφίλ που μετράει ο λόγος τους στους κεντρώο ακροατήριο. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε κάποιες προσπάθειες προσέγγισης που έχουν γίνει.
Ο Τσίπρας θέλει να αντιστρέψει την εικόνα που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις μετρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσει να κινηθεί το επόμενο διάστημα με στόχο να διαμορφώσει κλίμα ότι το κόμμα του προηγείται της Νέας δημοκρατίας. Αυτός είναι ο βασικός μύχιος πόθος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει να είναι κολλημένος δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρά την σημαντική φθορά της κυβέρνησης σε κρίσιμα πεδία της πολιτικής της.
Το επόμενο διάστημα θα εντείνεται η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς στο ΠΑΣΟΚ και θα κυριαρχεί το μήνυμα περί συνεργασίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων με έμφαση στο επιχείρημα: «Ο διμέτωπος είναι ανιστόρητος». Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια «επίθεση φιλίας» από τον κ. Τσίπρα προς τον Ν. Ανδρουλάκη, οι οποίοι από την ημέρα εκλογής του δεύτερου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ δεν έχουν συναντηθεί κατ ιδίαν ούτε καν εθιμοτυπικά να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις για την επικαιρότητα. «Όταν θέτεις θέμα προοδευτικής διακυβέρνησης, πρέπει εσύ να κάνεις το πρώτο βήμα και εάν αρνηθεί την συνάντηση η άλλη πλευρά έχει την ευθύνη» έλεγε πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Μεγάλη θλίψη επικρατεί στη Βουλή για τον θάνατο του 57χρονου βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη. Ο Δημήτρης Φραγκάκης αρνήθηκε να πάρει τη θέση, καθώς είναι ο πρώτος επιλαχών και ως γενικός γραμματέας του ΕΟΤ είχε δηλώσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος, θέλοντας να ασχοληθεί με το έργο που έχει αναλάβει. Άρα στο Κοινοβούλιο θα εισέλθει ο δεύτερος επιλαχών Γιάννης Κασελάκης.