«Χαλαρώστε» έλεγε προ ημερών κεντρικό πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου σε δυο γνωστούς πολιτικούς συντάκτες για το χρόνο των εκλογών. Η προτροπή να μη βιάζονται έχει βάση όπως μας είπαν από το ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και νομοθετήματα που πρέπει να προωθηθούν και ως εκ τούτου είναι ακόμα παρακινδυνευμένο να συζητάμε για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Προφανώς, όπως μας εξήγησε ο άνθρωπός μου θα γίνουν, αλλά πλέον το βασικό για τον πρωθυπουργό είναι πως εάν θα στηθούν κάλπες μετά το Πάσχα και ειδικά προς τα μέσα Μαΐου, θα δύναται να επικαλείται ότι ήταν κινήθηκε απόλυτα συνταγματικά και ουσιαστικά εξάντλησε την τετραετία.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον όμως στοιχείο εδώ; Σε κάποια γραφεία κυκλοφορούν και το σενάριο της τυπικής εξάντλησης της τετραετίας. Τι σημαίνει αυτό; Εκλογές στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Γιατί αυτό; Υπάρχει η εξής θεώρηση των αμερικανών επικοινωνιολόγων του Μεγάρου Μαξίμου: η συμμετοχή της νεολαίας θα είναι μικρή, διότι θα έχουν ξεκινήσει οι θερινές διακοπές και βέβαια πάρα πολλοί θα είναι για εργασία στα νησιά. Αυτό το εκλογικό σώμα στέκεται απέναντι στη ΝΔ και γι’ αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει φτιάξει βιντεάκια στο διαδίκτυο, θέλοντας να «ψαρέψει» εκλογικά από τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους.
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι η δήλωση για τους ετεροδημότες για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, και όχι όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, είναι έως την 10η Φεβρουαρίου. Άρα, ένας πολίτης που ακόμα δεν γνωρίζει εάν και που θα εργαστεί το καλοκαίρι δεν μπορεί να δηλώσει την εκλογική περιφέρεια για να ψηφίσει, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προχωράει τον σχεδιασμό του για την διατήρηση ή και αύξηση των ποσοστών της ΝΔ. Και έχει αποφασίσει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος να διαδραματίσουν τα εξής πρόσωπα: ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Θανάσης Νέζης, ο Θόδωρος Λιβάνιος και ο Παύλος Μαρινάκης.
Αυτό που σκέφτεται ακόμα ο Μητσοτάκης, είναι ποια γυναίκα θα είναι απέναντι στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. Και αυτό διότι έχει αποφασίσει, εκτός εάν αλλάξει κάτι, να ορίσει γυναίκα εκπρόσωπο Τύπου για την προεκλογική περίοδο, καθώς ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πολιτεύεται στην Φθιώτιδα και έχει περιορισμούς στις εμφανίσεις λόγω του εκλογικού νόμου.
Εκτός όμως από την προεκλογική προετοιμασία υπάρχουν και ζητήματα ενδοκυβερνητικά που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βλέπουν με προβληματισμό την υπόθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Αν και δεν έχει τεθεί θέμα για τον υπουργό, εντούτοις τα συνεχιζόμενα ρεπορτάζ δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα για τον υπουργό που το πρωθυπουργικό επιτελείο δε θέλει να υπάρχει. Και υπάρχουν σκέψεις πως θα το αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς όπως μαθαίνουμε, να έχουν στο κόκκινο τον υπουργό που διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως θέλει να μην υπάρχει αρνητισμός στην πορεία προς τις κάλπες.
Αυτό το αρνητικό κλίμα όμως καταγράφηκε στην κοπή της πίτας της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Εκεί ο γαλάζιος πρόεδρος της ΔΑΚΕ, στέλεχος της ΝΔ, επέκρινε με σφοδρότητα τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντεγκλήσεις με άλλα στελέχη συνδικαλιστικά της ΝΔ. Η ατμόσφαιρα αυτή δεν άρεσε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά ούτε και στον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη.
Έχουμε όμως και νέα για το τι συζητάνε στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εκεί λένε λοιπόν, ότι το βασικό για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας και την απόφαση για την αποχή από τις ψηφοφορίες, είναι ότι εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών που λειτουργεί διαβρωτικά για το κυβερνών κόμμα, καθώς και στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει έντονος προβληματισμός, η κυβέρνηση καταγράφει συνεχή φθορά «από την παταγώδη της αποτυχία να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην αισχροκέρδεια.
Ποιο είναι το στοίχημα όμως για τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος; Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο έναντι, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά προσωπικά στον πρωθυπουργό, αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα επιδράσουν οι αποκαλύψεις των υποκλοπών στο εκλογικό σώμα και εάν θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά, έστω ενός τμήματος. «Υπάρχει ένα ποσοστό κρίσιμο 2-3% που έχουν προσήλωση στους θεσμούς και το σκάνδαλο των υποκλοπών θα τους επηρεάσει», λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν και ουδείς γνωρίζει τι θα κερδίσει εκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση από το αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Το βασικό όμως είναι για τον Τσίπρα να αλλάξει και την εικόνα του κόμματός του προς την κοινωνία. Άρα, μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές. Το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας, θα σημάνει και την τελική αντεπίθεση προς τις κάλπες, διότι θα αρχίσουν όλοι νυν βουλευτές και οι υποψήφιοι να εντείνουν τις κινήσεις τους, για την εκλογή τους που σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.