Το Κογκρέσο δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, όπου ανέφερε ότι το 2022 κλιμακώθηκε σημαντικά η ένταση της Άγκυρας και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει αυτό οφείλεται στη στενή συνεργασία της Ουάσιγκτον και της Αθήνας σε στρατιωτικά και όχι μόνο ζητήματα.
Μάλιστα, καταδίκασε ενέργειες της γείτονα χώρας, όπως η εισβολή στη βόρεια Συρία, αλλά και το γεγονός ότι επιθυμεί να εξοπλιστεί με όπλα που ανήκουν σε χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα… Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να αντανακλά την τάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι μετά τις εκλογές το 2023», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, σε άλλο σημείο της ετήσιας έκθεσης σημειώνει ότι «ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας και ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται και ισορροπεί μεταξύ της Δύσης και άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων, αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες αντανακλούν αλλαγές σε αυτόν τον προσανατολισμό, καθώς η Τουρκία έχει επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία δράσης ως περιφερειακή δύναμη σε ένα πιο πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα».
«Ένας διαφορετικός Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να είναι λιγότερο διατεθειμένος να εφαρμόσει τις σημερινές πολιτικές με τρόπο που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις με τα δυτικά κράτη, όπως με την επιδίωξη πρόσθετων αγορών όπλων από τη Ρωσία ή νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία ή στην περιοχή του Αιγαίου/Ανατολικής Μεσογείου», προσθέτει μεταξύ άλλων σε άλλο σημείο.