Τεντωμένες είναι οι «κεραίες» σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς σε ό,τι μπορεί να θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες και για το λόγο αυτό έχει δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό στην επιτελική του ομάδα  να μην μένει τίποτα αναπάντητο. Δεδομένου ότι τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε ζυμώσεις και προετοιμασίες για το προσεχές διάστημα μέχρι τον Απρίλιο που θεωρείται κομβικός εκλογικός μήνας στο γαλάζιο στρατόπεδο σηκώνουν το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει το «σφυροκόπημα» ασκώντας αυστηρή κριτική σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων: ελλείψεις στα φάρμακα, ακρίβεια, κατώτατος μισθός, απευθείας αναθέσεις, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η σύγκριση των πεπραγμένων μεταξύ των διακυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στα «μαχαίρια» για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» κυκλοφόρησε  σποτ του ΣΥΡΙΖΑ  το οποίο επικεντρώνεται στους νέους και το στεγαστικό πρόβλημα, προτείνοντας τη δημιουργία τράπεζας στέγης. «Θες να φύγεις από το πατρικό σου; Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα… ή μήπως όχι;» γράφει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθεί ένα νεανικό και με χιούμορ βίντεο.

Θες να φύγεις από το πατρικό σου;Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα…ή μήπως όχι; #ΧάουΤου #ΔικαιοσύνηΠαντού #ΣΥΡΙΖΑΠΣ

Posted by Alexis Tsipras on Monday, January 9, 2023

«Με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία το ‘χει, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει. Στα 500 ευρώ μάς άφησε ο κ. Τσίπρας τον κατώτατο μισθό, τον φτάσαμε 713, και την Άνοιξη θα τον αυξήσουμε κι άλλο. Δημιουργήσαμε ήδη 270.000 νέες θέσεις εργασίας». Δεδομένου ότι στις προσεχείς κάλπες ψηφίζουν και οι 17ρηδες, καθίσταται σαφές ότι η νέα γενιά αποτελεί σημαντική δεξαμενή ψήφων για όλα τα κόμματα και συνεπώς στα προεκλογικά προγράμματα θα υπάρχει εκτενές κεφάλαιο για τη στήριξή της. Ειδικό βάρος δίνει η κυβέρνηση στους νέους, καθώς στην στρατηγική  της κατεύθυνση έχει ήδη ενταχθεί το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο.

Διαξιφισμοί για τις απευθείας αναθέσεις

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή καταγγελίες  για 420 απευθείας αναθέσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ γαλάζιων στελεχών (Α. Κουτούπη και Α. Ροδάκου)  κατά την Κουμουνδούρου με τη ΝΔ να δηλώνει ότι «ο ένας δεν είχε ποτέ καμία οργανική σχέση με την Κυβέρνηση ή τη ΝΔ και ο άλλος δεν έχει οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη ΝΔ εδώ και 10 μήνες», καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταφεύγει σε λασπολογία λόγω αδυναμίας να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις για τις υπηρεσίες της βουλευτή του κας Σουλτάνας Ελευθεριάδου προς τον ΕΦΚΑ, με την ίδια να απαντά ότι επρόκειτο για  απολύτως κοστολογημένη αμοιβή που δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ καθαρά σε διάστημα 3,5 ετών.

Υψηλοί τόνοι για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την αγορά φαρμάκων κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει άλλη μία δυσκολία και ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν θα αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα. Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό είχε απαντήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατώτερο των περιστάσεων, καθώς όπως είπε- λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση. Υπενθύμισε σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι όσο οδεύουμε προς τις κάλπες το πολιτικό κλίμα ολοένα θα πολώνεται και η κάθε πλευρά θα προσπαθεί να βγάλει στη φόρα τα τρωτά της άλλης. Και δεδομένου ότι η απλή αναλογική της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης δυσκολεύει τον σχηματισμό κυβέρνησης, Πειραιώς και Κουμουνδούρου θα παίξουν τα δυνατά τους «χαρτιά» για να ξορκίσουν την «χαλαρή» ψήφο, δεδομένου ότι τα ποσοστά της πρώτης κάλπης θα δείξουν πρωτιά, πιθανή ανάγκη για συνεργασίες ή πόσο κοντά είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας.