«Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα που δένει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το λαιμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Άρα, μιας και θα είναι ο τελευταίος, θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δεν θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μία νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τόσο τα βάρη όσο όμως και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας κύριε Μητσοτάκη. είναι κοινωνική αναλγησία και αδικία. Είναι η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στηρίζατε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2023 που αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγη ώρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ με εντιμότητα, με επιμονή και σκληρή δουλειά κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς της επιτροπείας. «Η χώρα κατάφερε μία καθαρή έξοδα από τα μνημόνια, την επιστροφή στις αγορές, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και το κυριότερο, με τη ρύθμιση του χρέους, έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια. Εσείς από την άλλη πλευρά, τι παραδίδετε; Ξαναγυρίσατε την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες ημέρες. Ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε ημέρα από τις τιμές στο σουπερμάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μας λέτε ότι σας έτυχαν πολλά, όπως η πανδημία και η κρίση. Στην πανδημία, καταγράψατε ρεκόρ απωλειών σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο γιατί αφήσατε το ΕΣΥ στην μοίρα του. Την ενεργειακή κρίση δεν είχατε τη δυνατότητα όχι μονάχα να προβλέψετε, αλλά ούτε καν να εκτιμήσετε. Τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν όλοι την βλέπαμε να έρχεται η κρίση και σας ζητούσαμε να μειώσετε τον Φ.Π.Α. και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μας λέγατε ότι επιβαρύνσεις στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, θα είναι μόλις 3 €. Και την ίδια στιγμή εν κρυπτώ ιδιωτικοποιούσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Και συνέχισε: «Πέρυσι τέτοιον καιρό, από αυτό εδώ το βήμα, στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 προβλέπατε πληθωρισμό μόλις 0,8%. Αυτή είναι η αριστεία σας, αυτή είναι η διαχειριστική σας ικανότητα, η τεχνοκρατική σας επάρκεια. Η χρονιά κλείνει με ένα πληθωρισμό 10% και χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Διαρκώς επιχειρείτε να επιρρίψετε αλλού τις ευθύνες. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι μέρος της ακρίβειας είναι όπως λέτε εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα των δικών σας πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακριβείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως αλλιώς εξηγείται, να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης; Πρώτη η Ελλάδα στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη σχεδόν όλο το 2022; Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων;».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε παράλληλα πως  «το 2022 οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια € υπερκέρδη – δηλαδή η διαφορά από τα κέρδη που είχαν το 2021. Και το μεγάλο ερώτημα, είναι πως προέκυψαν αυτά; Από κάποιο ρίσκο που ανέλαβαν; Από κάποια παραγωγική επένδυση που έκαναν; Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Απλώς επωφελούνται από την ενέργεια και την πληθωριστική κρίση, γι’ αυτό και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατεύθυνση είναι να φορολογηθούν εκτάκτως τα κέρδη αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση βγήκε και είπε πως θα φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αν το πραγματοποιούσατε θα έπρεπε να είχατε βεβαιώσει φόρους σήμερα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια €. Τι κάνετε όμως; Αγνοήσετε ακόμα και τους υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που ήταν εξαιρετικά επιεικής και φτιάξατε έναν δικό σας αλγόριθμο υπολογισμού. Εν τέλει για τα υπερκέρδη βεβαιώσατε στο τέλος φόρους μόλις 370 εκατομμύρια. Που σημαίνει πως φορολογήσατε μόλις το 17% των υπερκερδών, ενώ λέγατε ότι θα φορολογήσετε το 90%».