Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανεβάζουν τους τόνους με την πολιτική επικαιρότητα να προσφέρεται, καθώς εκτός από τα τρέχοντα θέματα, εμφανίζονται και νέα όπως για παράδειγμα το Qatargate το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόσφορο έδαφος οι Βρυξέλλες για τον πρωθυπουργό οποίος απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο το βράδυ της Τετάρτης έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αφορμή το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, βρήκε ευκαιρία να προχωρήσει σε διπλό χτύπημα τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, ο οποίος σχολιάζοντας τη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά, δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του λέγοντας ότι ένας τέως πρωθυπουργός δεν προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του, όταν τη δυσφημεί εκτός Ελλάδος.
Τα πιο έντονα πυρά όμως δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το γάντι και «διαβάζοντας» πίσω από τα λόγια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε το ακροατήριό του ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, εννοεί ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τον αποκάλεσε «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα», και τον κάλεσε να μιλήσει με ειλικρίνεια και όχι με μισόλογα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε όμως για πρώτη φορά και την υπόθεση Qatargate. Μίλησε για στενάχωρα γεγονότα που πλήττουν την αξιοπιστία της πολιτικής και σχολιάζοντας την πρώτη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν του χαρίστηκε. «Μια φράση θα πω μόνο: ότι δείχνει και πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Εν πάση περιπτώσει, επειδή στις Βρυξέλλες φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζεστε και όλοι γνωριζόμαστε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα γι’ αυτό το θέμα», είπε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε μάλιστα όλους όσοι προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του σκανδάλου να το πράξουν το συντομότερο δυνατό, γιατί σε μια εποχή που ο λαϊκισμός κυριαρχεί και η αμφισβήτηση στη Δημοκρατία συνολικά θα εντείνεται.
Ύστατη προσπάθεια για λύση στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στη Σύνοδο Κορυφής
Η ελληνική αντιπροσωπεία για ακόμα μια φορά θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του ευρωπαϊκού συμβουλίου με προτάσεις αλλά και με διάθεση για την εξεύρεση λύσης ειδικά όσον αφορά στα ενεργειακά με έμφαση στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι εξοργιστικές καθυστερήσεις που παίζουν συγκεκριμένες χώρες στο θέμα αυτό δεν έχουν ενοχλήσει μόνο την Αθήνα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Έτσι, ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή κατέθεσε προτάσεις για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και την προστασία των καταναλωτών από την μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, όσο και σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες και την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιμείνει στις θέσεις του.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Eλλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των τιμών ενέργειας και του πλαφόν, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης, με αφορμή τη συζήτηση για την ένατη δέσμη κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει και θα επαναλάβει την ανάγκη μη καταστρατήγησης ή παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες.
Κατά τα λοιπά, το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα εξετάσει την στήριξη προς την Ουκρανία, ενώ στρατηγική συζήτηση μεταξύ των 27 αναμένεται να γίνει για τις διατλαντικές σχέσεις με αιχμή τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) και τις ανησυχίες για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ζήτημα που θα συζητηθεί εκτενώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και επί της ουσίας, όχι απλώς χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά ανοίγοντας τον «κουμπαρά» και τοποθετώντας χρήματα στο τραπέζι.
Στην ατζέντα των 27 θα βρεθεί ακόμα και η στρατηγική συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα – σε συνέχεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών του περασμένου Μαρτίου, καθώς και το Μεταναστευτικό.