H Γαλάζια Πατρίδα είναι στρατηγική. Δεν είναι μία ακόμη διεκδίκηση. Δεν ήρθε απλώς να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η Γαλάζια Πατρίδα ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες διεκδικήσεις και προσφέρει τη δυνατότητα για νέες. H στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να διεκδικεί εκτός Διεθνούς Δικαίου, αλλά με τη λογική της ισχύος, όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται γύρω της η Τουρκία και βάσει αυτού διεκδικεί, χωρίς να βασίζεται καθόλου στο Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε από την Κύπρο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Άγγελος Συρίγος.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο” που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), ο κος Συρίγος τόνισε ότι οι στόχοι της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι δύο:
«Ως προς την Ελλάδα, ο στόχος της είναι να σύρει τη χώρα σε διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης ακόμη και για θέματα επί παραδείγματι αν η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Λήμνος, η Σαμοθράκη είναι ελληνικές. Ως προς την Κύπρο, να επιβεβαιώσει πως δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
Είναι προφανές στην αντίληψή της ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την Κύπρο και δη τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, όπως τις δικές της σχέσεις με τα κατεχόμενα. Δε μπορεί να αντιληφθεί – για την Κύπρο – ότι πρόκειται για ένα άλλο κράτος, ότι έχει τη δική του πολιτική. Θεωρεί ότι οι Ελλαδίτες επιβάλλουμε την άποψή μας στην Κυπριακή κυβέρνηση. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει με την Τουρκία και τα κατεχόμενα, η Τουρκία το μεταφέρει στο περιβάλλον της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ενιαία Ελλάδα και Κύπρο».
Παρουσιάζοντας χάρτες με τις κατά καιρούς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο από το Νοέμβριο του 1973 μέχρι και τα τέλη του 2020 και αναφερόμενος στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια, ο κος Συρίγος απάντησε στο ερώτημα αν θεωρεί πως θα υπάρξει θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία: «Εκτιμώ ότι όσο περνάνε οι ημέρες και οι εβδομάδες και θα πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές, θα αυξάνει ο κίνδυνος επεισοδίου, χωρίς όμως να είναι αυτό η επιδίωξη της Τουρκίας. Η Τουρκία αποδέχεται ότι ”πυροβολώντας προς το μέρος μας μπορεί να σκοτώσει κάποιον”, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος της. Ο στόχος της είναι να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Συρίγος, σύμφωνα με την στρατηγική της, η Τουρκία, ως ηπειρωτικό κράτος εξαφανίζει τα δικαιώματα των νησιών που βρίσκονται εντός 200 μιλίων από τις ακτές της. «Για να μπορέσει κάποιο νησί να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες, πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 400 μίλια μακριά. Γιατί οτιδήποτε είναι εντός αυτής της αποστάσεως εκμηδενίζεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μόνο οι ηπειρωτικές ακτές ενός άλλου κράτους μπορούν να διεκδικήσουν θαλάσσιες ζώνες. Ετσι, κατά την Τουρκία, το Αιγαίο χωρίζεται στη μέση».
Ο κος Συρίγος έκανε λόγο για πολλές παράλληλες κρίσεις που θα αναπτυχθούν το ερχόμενο διάστημα, οι οποίες όπως είπε θα αφορούν το τμήμα νοτίως της Κρήτης με πιθανή προσπάθεια ερευνών από το Ορούτς Ρέις, την παρουσία του γεωτρητικού σκάφους Αμπντουλχαμίντ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και το μεταναστευτικό, με κινήσεις κυρίως επικοινωνιακής φύσεως από πλευράς Τουρκίας. «Όλα αυτά θα κινούνται ένα βήμα πριν από αυτό που θα λέμε παραβίαση Διεθνούς Δικαίου».
Καταλήγοντας, ο κος Συρίγος παρομοίασε την τουρκική εξωτερική πολιτική με τα ισπανικά πανδοχεία του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, στα οποία όπως είπε, όποιος έμπαινε, έβρισκε ό,τι είχαν αφήσει οι προηγούμενοι: «Αυτό ισχύει και για την τουρκική εξωτερική πολιτική: Δεν παίζει ρόλο ποιος διεκδικούσε. Όλα μένουν όπως στα πανδοχεία για να τα χρησιμοποιήσουν όλοι οι επόμενοι».