Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την ιδιαίτερα πιεστική και αυστηρή διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από ανεξάρτητους βουλευτές, που σύμφωνα με τον κανονισμό δεν έχουν δικαίωμα λόγου στην αποψινή διαδικασία.
Ιδιαίτερα αιχμηρή η ανεξάρτητη Σοφία Σακοράφα, δήλωσε ότι αποχωρεί αφού δεν μπορεί να λάβει το λόγο επί του νομοσχεδίου, το οποίο είπε ότι «δε καμία περίπτωση δε θα ψήφιζε».
«Δεν μπορεί να μιλάει ο δοτός του ΔΝΤ και να μη μιλάνε οι βουλευτές. Είναι αδιανόητο σε ένα νομοσχέδιο που κρίνει το μέλλον του λαού και γκρεμίζονται κεκτημένα δεκαετιών, να μην έχουν λόγο οι ανεξάρτητοι», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε υπάλληλοι, αλλά βουλευτές. Αρνούμαι να σφραγίσω τα φιρμάνια του ΔΝΤ, να κάνουμε τη Βουλή κατοχική και να συμμετάσχω σε αυτή την παρωδία».
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης ζήτησε ελαστικότητα του προεδρείου στα ασφυκτικά όρια του κανονισμού για το χρόνο των ομιλιών.
«Δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει επτά νομοσχέδια με αυτή τη διαδικασία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Σε δύο μέρες η κυβέρνηση καταστρέφει τη ζωής της εργατικής τάξης και των εργαζομένων» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, ενώ ο Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ απέδωσε τη σπουδή στην κυβερνητική αδράνεια.
Για «γυμνό, ωμό και κυνικό πραξικόπημα» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ανεξάρτητος Φώτης Κουβέλης μίλησε για φίμωση του κοινοβουλίου.