Το κυβερνητικό ραντάρ εστιάζει στις επιπτώσεις που προκαλεί η ακρίβεια με κεντρικό στόχο τον μετριασμό τους και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των τιμών, αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, έτσι ώστε να προχωρήσει σε εξαγγελία και νέων μέτρων στήριξης αν χρειαστεί.
Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής αποδεχόμενος την πρόκληση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητήσουν για την ακρίβεια, ακριβώς επειδή καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δυνάμεις, δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα ναρκοθετούσε την ανάπτυξη. Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες για όσο χρειαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται η χρυσή τομή, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η θετική πορεία της οικονομίας και να δημιουργηθεί χώρος που θα επιτρέψει τη λήψη και άλλων μέτρων ανακούφισης στο μέτρο του δυνατού.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι με τα σημερινά δεδομένα και τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό για το 2023, υπάρχει περιθώριο για νέες παρεμβάσεις, αλλά και επέκταση των υπαρχόντων, έτσι ώστε τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας για τους πολίτες.
Στις αποφάσεις που θα ληφθούν φυσικά παίζει και ρόλο το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και ένα από τα πεδία που θα αναμετρηθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα είναι και αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, οι επόμενες εβδομάδες έως και το τέλος του μήνα θα είναι καθοριστικές και στο διάστημα αυτό θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις προκειμένου να ανακοινωθούν-το αργότερο-τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της, την εβδομάδα που ξεκινά, και μια μεγάλη μάχη να δώσει στην Ευρώπη και στην Σύνοδο Κορυφής. Και μπορεί όπως λένε κυβερνητικά στελέχη το Μαξίμου να κρατάει μικρό καλάθι, αλλά θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει τουλάχιστον στην απόφαση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη μέσα στο 2023. Για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και παρότι 15 κράτη – μέλη το επιθυμούν, το βλέπουν απίθανο.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα ανακούφισης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών θα είναι συγκεκριμένος. Απορρίπτουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μέτρα που ζητεί μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση, όπως η μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ, γιατί αυτό θα σημάνει λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αμφίβολο αν για παράδειγμα από η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί στην πορεία από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Έτσι, θα συνεχιστούν μια σειρά από δοκιμασμένα μέτρα. Ειδικότερα, βλέποντας την άνοδο στο πετρέλαιο που έχει ως αποτέλεσμα πλέον η τιμή του ντίζελ κίνησης να έχει ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επανέλθει η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία.
Επίσης, μοιάζει μονόδρομος η συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης τουλάχιστον και για τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ όσον αφορά στο φυσικό αέριο η επιδότηση θα συνεχιστεί και θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών.
Στο κόστος της ενέργειας λοιπόν θα εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα με το πρώτο εξάμηνο του 2023 να είναι καθοριστικό. Επιπροσθέτως, ανακουφιστικά θα λειτουργήσουν και τα μόνιμα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί από την ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, όπως η αύξηση στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα έχει προηγηθεί στο τέλος του 2022 η καταβολή της επιταγής ακρίβειας, του βοηθήματος των 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους.