Ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τις αλήθειες και τα ψέματα. Το παράδοξο, είπε, είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. «Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία των επιχειρήσεων πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις».
Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις.
Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν.
Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα με το φυσικό αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους είπε προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπεύθυνους για διεθνή προβλήματα.
Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%.
Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ., είπε ο πρωθυπουργός.
Πυρά κατά Τσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Tσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας και σχολιάζοντας την επιμονή Τσίπρα στο Ιβηρικό μοντέλο, είπε ότι αν το εφαρμόζαμε θα ήταν υψηλότερες οι τιμές και η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλό θα ήταν να είστε καλύτερα ενημερωμένος, είπε και μην αφήνετε να πλανιόνται σε αυτή την αίθουσα εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Απαντώντας για τα υπερκέρδη και την κερδοσκοπία, θύμισε ότι πρώτος ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη φορολόγησης των εσόδων βάσει τον υπολογισμών της ΡΑΕ.
Αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η χώρα μας πρώτη από τον Ιούλιο έχει μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε 3 μήνες. Και αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις χώρες, άρα κάτι καλό κάναμε.
«Αυτό, τι είναι κ. Τσίπρα δεν είναι στήριξη της κοινωνίας;»
Στον προϋπολογισμό είπε θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Και αυτό το μέτρο θα έχει στοιχεία υποχρεωτικότητας για όλες τις χώρες. Ο πρωθυπουργός έδειξε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με ποσό πληρωμής 278 ευρώ και κρατική επιδότηση 700 ευρώ. «Αυτό, τι είναι κ. Τσίπρα δεν είναι στήριξη της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε έναν άλλο μύθο που όπως είπε διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά. Εκείνον της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής κρατικής διάσωσης μια γερμανικής εταιρείας που κατέρρεε. Δεν γνωρίζετε την διαφορά του bailout και της κρατικοποίησης; Η ΔΕΗ δόξα τω θεώ δεν χρήζει bailout. Αυτό το κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από την δική σας κυβέρνηση.
Αν έμενε η ΔΕΗ είπε στα χάλια που μας την εγκαταλείψατε δεν θα ήταν σε θέση να στηρίζει τους πελάτες της. Δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε να στηρίζει τους πελάτες της. Το κράτος ελέγχει την ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει.
Είπε ακόμα ότι αυτό το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατομμύρια δαδή 4 φορές πιο πολύ από όσο άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι μας ζητάτε να γυρίσει στο Δημόσιο και ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος με τον διακόπτη που θα κατέβαζε;
«Η Ελλάδα αντιστέκεται»
Η Ελλάδα αντιστέκεται, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι έχει έναν μαγικό τρόπο να εξαφανίσει τον πληθωρισμό και να επανέλθουν οι τιμές στην προ πολέμου κατάσταση.
Μίλησε για μέτρα στοχευμένα χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας, αλλά θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές. Υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύσαμε τους αγρότες και θα κάνουμε και άλλα το 2023 θα τα συζητήσουμε στον προϋπολογισμό.
Δεν είμαστε κόμμα των λίγων αλλά των πολλών, είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξήγησε ότι λόγω της δυναμικής ανάπτυξης μπορεί η κυβέρνηση και στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά σημείωσε ότι δεν θα οδηγήσει την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει για την χώρα ολοκληρωτικά, είπε.
Τα 25 δισ. του πακέτου της Θεσσαλονίκης μας οδηγούν εκεί κ. Τσίπρα. Αν το εφαρμόζατε αυτό η χώρα θα χρεοκοπούσε σε έναν μήνα αλλά δεν θα έχετε την ευκαιρία να το πράξετε γιατί η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
Θα περίμενα να έχετε μάθει από τα λάθη σας. Εσείς επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με 29 φόρους, είπε.
Παράθυρο για παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας όχι οριζόντιο όπως είπε αλλά για να ανακουφίσει τους αδύναμους και τους ευάλωτους. Είναι είπε προϋπόθεση η υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδα που δημιουργεί.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται ή έχουν εξαγγελθεί και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν θα κάνουμε κάτι παραπάνω με το ντίζελ κίνησης, είπε. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης», τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι θα ενταθούν αλλά όπως είπε η καταστολή δεν αρκεί.
Για το Καλάθι του νοικοκυριού τελεί είπε υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού και είναι «μια προσπάθεια που φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να συγκρατήσει τις τιμές και να τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ μάρκετ για να ξέρουν οι καταναλωτές ποιες είναι οι τιμές και ποιες αυξήσεις μπορούν να περιμένουν. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι πανάκεια αλλά θα το δούμε στην πράξη. Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν εύκολα λύσεις μειώσεων οριζόντιων φόρων γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι μειώσεις χάνονται στον δρόμο και είναι άδικα μέτρα γιατί επιβραβεύουν την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός. Η πολιτική μας παραμένει μια πολιτική στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού. Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις να πείτε στη δευτερολογία σας ποιους πολίτες θα φορολογησετε για να βρείτε τα λεφτά. Πως θα τα χρησιμοποιήσετε με εσωτερικό δανεισμό; Είπατε ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια. Σώπα! Και γι’ αυτό ο Μητσοτάκης φταίει, είπε σκωπτικά, όχι όλες οι κεντρικές τράπεζες που τα αυξάνουν. Καλό θα ήταν κ. Τσίπρα να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε για ανεδαφική πρόβλεψη για ανάπτυξη 5% το 2021 που έκλεισε; Στο 8,3%. Τον Ιούνιο του 2020 λέγατε χιλιάδες λουκέτα και ανέργους προεξοφλούσατε. Σε δυο χρόνια ανεργία έπεσε στο 12,2%. Εσείς μιλήσατε για χρεος. Δεν προβλέπατε ότι θα ξεπερνούσε το 200% και δεν θα υποχωρήσει; Τώρα έχουμε την γρηγορότερη αποκλιμάκωση στην ΕΕ και είναι στο 169%. Μπράβο σας σε όλα μέσα πέσατε».
Κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Αλλού η πραγματικότητα αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα συνεχίζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης, δρομολογεί μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, γι’ αυτό και νομίζω ότι η συζήτηση δεν είχε ερώτηση αλλά την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες που αν και δοκιμάζονται νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους γιατί ξέρουν ποιοι μπορούν να χτίζουν τις επόμενες ημέρες μετά τις καταιγίδες με σταθερότητα και συνέχεια».
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
«Είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα και με τα λόγια που είπε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας καλός οικογενειάρχης ένας άξιος αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια», είπε ο πρωθυπουργός.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
«Πείτε στους λογογράφους σας ότι το σύνθημα αξίζουμε καλύτερα ήταν το βασικό σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Εσείς που πρεσβεύετε την φαντασία στην εξουσία θα περίμενα να είστε πιο ευρηματικός», είπε σκωπτικά ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος;
Εμείς στη ΔΕΗ κάναμε μια πολιτική όταν ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Όταν ο ορκωτός λογιστής αρνείται να βάλει την υπογραφή του κάτι σημαίνει αυτό, είπε.
Σημείωσε ακόμα αναφερόμενος στην αξία μιας επιχείρησης ότι η τιμή της μετοχής έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές και τους μετόχους της. Ο πρωθυπουργός έδειξε την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ λέγοντας: μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η αξία σήμερα του ελληνικού δημοσίου που παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ θα το ξαναπώ είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η επιχείρηση ανέταξε τα οικονομικά της και έτσι μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της.