Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας και τους πολίτες της, δεν οφείλεται στη χρονική συγκυρία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Γι’ αυτό κι εμείς την ονομάζουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη». Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει για μία οικογένεια το γεγονός ότι ζει με ένα εισόδημα 700 ευρώ, αλλά τώρα χρειάζεται δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα. Ή τι μπορεί να σημαίνει για ένα αγρότη το γεγονός ότι για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αγροτικού του οχήματος, θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια στην αγορά και την ενεργειακή κρίση που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός του, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης μας παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα γεμάτη ψέματα και προπαγάνδα, όπως έπραξε και στην πανδημία. «Είμαστε δυστυχώς η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάλογα ψέματα μας λέτε τώρα και για την ενεργειακή κρίση, ότι τα πάμε περίφημα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ζωή των πολιτών επιδεινώνεται, οι ανισότητες μεγαλώνουν, το κόστος ζωής αυξάνεται, ένα τα κέρδη μίας επιχειρηματικής ελίτ εκτοξεύεται ενώ το κράτος αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή» όπως ανέφερε.
Ακολούθως ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μίας πολύ μεγάλης πρόκλησης για την παγκόσμια οικονομία (σ.σ. εννοεί τον πόλεμο στην Ουκρανία). Όμως η συντηρητική πλειοψηφία των κρατών έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά για να περιορίσει όσο το δυνατόν τις συνέπειες. Οι ηγεσίες έψαξαν για λύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, όχι απλώς φυγομάχησε, αλλά βρήκε ευκαιρία για να εφαρμόσει και μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούνται ενεργειακές υποδομές ενώ άφησε ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια για να μην στεναχωρήσει τους… χορηγούς του. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό δύο σε ένα. Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Έγινε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας – άγγελος της αισχροκέρδειας».
Και συνέχισε: «Οι εταιρείες πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, τα καρτέλ ενέργειας, μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο, είχαν υπερβάλλων κέρδος 285 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με την κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον ίδιο μήνα να ανέρχεται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες τα υπερκέρδη στην λιανική ανήλθαν στα 485 ευρώ. και μιλάμε για έναν μόνο μήνα. Δεν επιδοτείτε κε Μητσοτάκη τα νοικοκυριά, αλλά την αισχροκέρδεια βάζοντας χέρι βαθιά στην τσέπη κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλά τους φόρους στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα προϊόντα. Λεηλατείτε τα χαμηλά εισοδήματα για την μεσαία τάξη. Και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από αυτά που τους έχετε πάρει για να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού στην πράξη από ό,τι φαίνεται πρόκειται για «καλάθι του εμπαιγμού». Το καλάθι του νοικοκυριού δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, άλλα προϊόντα στα οποία οι τιμές θα είναι ανεκτές. Και το ερώτημα μου είναι, ανεκτές για ποιους; Για τους ανθρώπους που έχουν μία οικονομική επιφάνεια, που έχουν ενδεχομένως εισοδήματα από ακίνητα, για ανθρώπους με τους οποίους δεν τους πειράζει και πολύ ακρίβεια; Γιατί μόνο γι’ αυτούς μπορεί να είναι ανεκτές και όχι για τους μεροκαματιάρηδες. Όσον αφορά την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, αποφασίσατε να πάρετε την επιδότηση από το diesel, γιατί δεν βρίσκατε πόρους, για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης. Ενώ πέρσι τέτοιο καιρό το ντίζελ κίνησης είχε 1,4 ευρώ φέτος βρίσκεται στα 2,1 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέβουν οι τιμές όλων των προϊόντων, γιατί οι μεταφορές τους γίνονται με πετρέλαιο κίνησης. Θέλετε να είστε εγγυητής των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών. Είναι αυτή εικόνα δικαιοσύνης; Κάποιοι να θησαυρίζουν και κάτι να μην μπορούν να βγάλουν ούτε καν τις 15 πρώτες ημέρες του μήνα;».