Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου ως προς την πριμοδότηση με επιπλέον έδρες του πρώτου κόμματος, ούτως ώστε να σχηματίζονται ευκολότερα αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται αυτή την περίοδο εισηγήσεις ακόμη και από στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να αυξήσει το πλαφόν εισδοχής ενός κόμματος στη Βουλή.
Θυμίζουμε ότι από το 1993 έως και σήμερα, για να εισέλθει ένας κομματικός σχηματισμός στη Βουλή θα πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% πανελλαδικά. Το όριο θεσπίστηκε προκειμένου να μην εισέρχονται πολύ μικρά κόμματα στο Κοινοβούλιο (π.χ. με ποσοστό 1% ή 2%) που θα είχαν ελάχιστος βουλευτές και θα δυσκόλευαν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης και την παραγωγή νομοθετικού έργου. Ένας ακόμη λόγος, ο βασικότερος την εποχή που επιβλήθηκε, ήταν για να τεθεί εμπόδιο στην εισδοχή κομμάτων της μειονότητας που εκπροσωπούσαν μεν τους μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά υποστηρίζονταν από τη γειτονική Τουρκία.
Στην παρούσα φάση, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που φέρουν κόμμα ή κόμματα που προέρχονται από τον χώρο της Χρυσής Αυγής να λαμβάνουν ποσοστά που ενδεχομένως και να φλέρταραν με το 3%.
Το επιχείρημα που προτάσσεται στις συζητήσεις για αύξηση του πλαφόν είναι ότι θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισδοχής κομμάτων με νεοναζιστικές απόψεις στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας». Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς υπάρχει το αντεπιχείρημα πως εάν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αύξησης του ορίου του 3% τότε αυτή η κίνηση θα συσπείρωνε το δυνητικό ακροδεξιό ακροατήριο και πιθανόν να αύξανε τα ποσοστά του.
Ένα ακόμη σενάριο που έχει συζητηθεί είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει την εισδοχή στο Κοινοβούλιο όσων μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, θέση που έχει υποστηρίξει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο στην παρούσα φάση και αυτό το σενάριο απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου.