Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έκανε πολλούς σοφότερους και ιδιαίτερα την ηγεσία του κόμματος ειδικά σε αυτή την χρονική στιγμή που ξεκινάει η προεκλογική κούρσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά τους βουλευτές του με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, ο οποίος αφουγκράζεται και γνωρίζει όσο κανείς τις αγωνίες των βουλευτών.
Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές είναι κυβέρνηση και κόμμα να γίνουν ένα. Οι πόρτες των υπουργών να είναι ανοικτές για τους βουλευτές, αλλά και εκείνοι με τη σειρά τους να έχουν ανοιχτή γραμμή με την κομματική βάση. Η φράση του Γιάννη Μπούγα στην ομιλία του που προηγήθηκε εκείνης του πρωθυπουργού ήταν όσο αιχμηρή χρειαζόταν και το μήνυμα εστάλη στους αποδέκτες. «Οφείλουμε να βγάλουμε από το μυαλό μας την έννοια της εξουσίας και να την αντικαταστήσουμε αυτή του καθήκοντος και της ευθύνης», είπε.
«Είναι υποχρέωση για όσους κατέχουν υπουργικό θώκο όχι μόνο να συνομιλούν με τους βουλευτές του κόμματος αλλά και να τους βοηθούν να λύνουν προβλήματα, να ακούν και οι ίδιοι τις αγωνίες των πολιτών και να μην θεωρούν ότι το μόνο εργαλείο για να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές η ΝΔ είναι οι δημοσκοπήσεις», έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στο newsbeast.gr.
Η σεμνότητα και η μετριοφροσύνη που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης δεν είχε αποδέκτες μόνο τους βουλευτές του αλλά και εκείνους που θεωρούν ότι με την διαρκή τηλεοπτική προβολή έχουν «καπαρώσει» θέση και στην επόμενη Βουλή.
Οι δεξαμενές ψηφοφόρων
Επειδή όμως και οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εργαλείο έτσι και στη ΝΔ, ο κομματικός μηχανισμός μελετά και αναλύει διαρκώς τα δεδομένα και προσπαθεί παράλληλα να ανακαλύψει και να προσεγγίσει νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, οι οποίες θα ανανεώσουν το δυναμικό του κόμματος αλλά και θα προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αρμόζουν σε ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα με ιστορία σχεδόν 50 ετών.
Το κυβερνών κόμμα έχει θέσει ως στόχο να διεισδύσει σε νεότερους ψηφοφόρους και ειδικά στις κατηγορίες από 17 έως 24 ετών, αλλά και στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 39. Με στοχευμένα μέτρα αλλά και μακροπρόθεσμα σχέδια για την στήριξή τους αυτές δυο ηλικιακές ομάδες, που αποτελούν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να αισθανθούν ότι σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον θα βρουν χώρο για να αναπτύξουν οι μεν τις δεξιότητές τους, οι δε για να ζήσουν με ευημερία.
Στο μικροσκόπιο επίσης βρίσκονται οι άνεργοι, αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικά-οικονομικά ομάδες που αποτελούν τα εύκολα θύματα των κρίσεων και που μπαίνουν στο στόχαστρο εκείνων που αλιεύουν ψήφους χαϊδεύοντας αυτιά και μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις.
Επίσης, αυτό που τονίζεται σε κάθε ευκαιρία είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Το 2023 με τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να κρύβει παγίδες και το γνωρίζουν αυτό καλά στην Πειραιώς. Οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του κόμματος δεν αποκλείεται να θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα στο κόμμα τους στην πρώτη κάλπη και να επιστρέψουν στην κομματική αγκαλιά στην δεύτερη. Όμως αυτό μπορεί να κοστίσει ακόμα και την πρωτιά αν όχι την αυτοδυναμία.
Ανοικτή γραμμή Μαξίμου-Πειραιώς
Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι που κινούν τα γρανάζια του κομματικού μηχανισμού είναι σε ανοιχτή γραμμή διαρκώς. Το Μαξίμου και η Πειραιώς με διαρκή διάδραση οργανώνουν περιοδείες και συναντήσεις έτσι ώστε να εκπέμπονται τα σωστά μηνύματα στην βάση με τα κλιμάκια που σαρώνουν την Ελλάδα.
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή της ΝΔ, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στην καρδιά του κόμματος. Μετά από πολλά χρόνια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στους Προέδρους ΝΟΔΕ-ΔΕΠ και στις τοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα στο ΟΑΚΑ, με στόχο να αισθανθούν τα τοπικά στελέχη πως έχουν κομβικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει.
Το όριο του 3% και τα φαντάσματα του παρελθόντος
Πολύ έντονα όμως έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή. Κι αυτό γιατί μέσα σε ένα ταραγμένο οικονομικά περιβάλλον, με την ενεργειακή κρίση να σοβεί αλλά και με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται επιφέροντας νέες συνθήκες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα πυροδοτείται μια δυσαρέσκεια η οποία τροφοδοτεί τα άκρα. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε προεκλογική περίοδο και αν ο χειμώνας αποδειχθεί τόσο δύσκολος όσο προμηνύεται, αυτό θεωρείται βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών και των θιασωτών της ακροδεξιάς. Άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας.
«Η ακροδεξιά στην χώρα μας μπορεί να έχει «λουφάξει» αλλά χρειάζεται μια σπίθα για να φουντώσει νέα πυρκαγιά», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο newsbeast.gr.
Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο εισόδου για ένα κόμμα στην Βουλή. Ο φόβος που υπάρχει είναι να μην λειτουργήσει αντίστροφα μια τέτοια απόφαση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.