Σφοδρή επίθεση στην Άγκυρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι κάνει πλάτη στους διακινητές και απάντησε σε ερώτηση του Newsbeast για το αν βλέπουν στην κυβέρνηση τα δυο ναυάγια με μετανάστες που έγιναν σε Λέσβο και Κύθηρα ως προβοκάτσια.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί την έξοδο των διακινητών στο Αιγαίο οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες και πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους και φυλάνε τα σύνορα αλλά αυτή η ιστορία της εργαλειοποίησης από την πλευρά της Άγκυρας πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς από το Newsbeast για το αν βλέπει προβοκάτσια πίσω από τα περιστατικά αυτά, ο κ. Οικονόμου είπε: «Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη σύνοδο Κορυφής της Πράγας αλλά αυτό που είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο. Είναι εγκληματική ενέργεια σε ακραίες καιρικές συνθήκες και να επιβιβάζουν ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση είναι εγκληματικό και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Ας μην είμαστε αφελείς. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τουρκικών αρχών γι’ αυτή την τραγωδία».

Δείτε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο 16:18…

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό, στα Κύθηρα, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τις τραγικές στιγμές που έζησαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

17 νεκροί στη Λέσβο

Στους 17 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί του σημερινού ναυαγίου σκάφους με αλλοδαπούς στην περιοχή Πεταλίδι της Θερμής Λέσβου. Περίπου στις 10 το πρωί εντοπίσθηκε και ο 17ος νεκρός. Πρόκειται για έναν νέο 15 περίπου χρονών ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των 16 νεκρών γυναικών, Αφγανικής στο σύνολο τους καταγωγής. Επίσης, εντοπίστηκε ζωντανή και μια ακόμα γυναίκα ανεβάζοντας στις 10 τις διασωθείσες οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και νοσηλεύονται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Ιδρύματος.

Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το μεσημέρι η κυρία Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».