Ένα διήμερο κρίσιμο για το ενεργειακό παρόν και μέλλον της Ευρώπης ξεκινάει σήμερα στην Πράγα με τους ηγέτες της ΕΕ να πρέπει να λύσουν τον γρίφο μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που πέρασε η ΕΕ. Το κλίμα ήταν απαισιόδοξο έως χθες το μεσημέρι μέχρι τη στιγμή που η Πρόεδρος της Κομισιόν άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας βάζοντας και πάλι έστω και προσωρινά το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο τραπέζι.
Λίγες ώρες αργότερα, όλα άλλαξαν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διατυπώνει στην επιστολή την οποία έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ τρεις προτάσεις τις οποίες υποδέχθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανάμεσά τους και η Αθήνα με ικανοποίηση.
Ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι αφού η Κομισιόν υιοθέτησε μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχει διατυπώσει εδώ και μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Με το που άρχισε να απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες η ενεργειακή κρίση η Αθήνα ζητούσε επίμονα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η ΕΕ άργησε χαρακτηριστικά, ενώ οι μονομερείς κινήσεις χωρών όπως η Γερμανία έδειχναν αδιέξοδο.
«Παρά τις ικανοποιητικές για όλους προτάσεις της Κομισιόν μέσα στις οποίες είναι και το πλαφόν στο φυσικό αέριο τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.
Η Ελλάδα σε αυτή την μάχη που θα δοθεί δεν είναι μόνη της. Τουλάχιστον 14 χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απέναντι στην αναλγησία των ισχυρών της ΕΕ και η μάχη που θα δοθεί στην Πράγα θα είναι δύσκολη.
Πώς θα κατέβει στον στίβο των διαπραγματεύσεων η Αθήνα
Χωρίς να έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την καλύτερη λύση η οποία θα πρέπει να αποδειχθεί σε πρακτικό επίπεδο συμφέρουσα για τους πολίτες.
Βλέποντας η Αθήνα ότι έγινε μια προσπάθεια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα σε μια διασπασμένη ΕΕ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη θέση αυτή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος θετικά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ενός «προσωρινού» πλαφόν στις τιμές αγοράς φυσικού αερίου και ειδικότερα εκείνου που προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας αναμένεται να τονίσει ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και σε αυτή τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα βγει μπροστά, όπως έκανε και με τις προτάσεις της αλλά και με την κοινή επιστολή των 15 χωρών έτσι ώστε να πείσει Γερμανία και Γαλλία να αφήσουν στην άκρη τις αντιρρήσεις τους και να σχεδιαστεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου το οποίο να διασφαλίζει την προσφορά και να διατηρεί τις τιμές λογικές στην εσωτερική αγορά.
Αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς όπως έλεγαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το βασικό είναι να πειστεί η Γερμανία. Στη συνέχεια να υπάρξει μια κοινή απόφαση και παράλληλα να μην υπάρξουν εντάσεις καθώς πολλές χώρες είναι εξοργισμένες με το Βερολίνο που όποτε το συμφέρει θυμάται την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως και να έχει η μάχη της Πράγας θα είναι από τις δυσκολότερες που έχουν διεξαχθεί στους κόλπους της ΕΕ καθώς θα φανεί ξεκάθαρα πόσο στ’ αλήθεια είναι ενωμένη η Ευρώπη.
Ερντογάν – Μητσοτάκης – Δυο ξένοι στην ίδια πόλη
Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή στιγμή τους με πλήρη ευθύνη της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Εντογάν είναι προσκεκλημένος της συνόδου, και όλοι αναρωτιούνται αν αυτό θα σημάνει έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση των δυο ανδρών. Η απάντηση είναι όχι, εκτός απροόπτου. Η αλήθεια είναι ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θα βρεθούν για πολύ στον ίδιο χώρο.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο αναμένεται να ενημερώσει διεξοδικά τους ξένους ηγέτες για όλα όσα περνάει η Ελλάδα με έναν τέτοιο γείτονα, συνεχίζοντας την εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας. Θα επαναλάβει δε τις κόκκινες γραμμές που θέτει η ελληνική πλευρά και δεν είναι άλλες από το διεθνές δίκαιο, την εθνική μας κυριαρχία και το σεβασμό των συνθηκών.