Την έντονη ανησυχία του για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής το τελευταίο χρονικό διάστημα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας λίγα λεπτά νωρίτερα σήμερα, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε πως η Άγκυρα με τέτοιου είδους κινήσεις εγκλωβίζεται καθώς έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης εναντίον της, το οποίο μάλιστα είναι συνεχές.

«Από την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου (σ.σ. που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021) και ένθεν, η τουρκική ηγεσία έχει προβεί σε επιλογές που δεν επιτρέπουν κανένα πεδίο συνεννόησης» τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο τον περασμένο Μάρτιο αφού «για να υπάρξει ένα άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας δεν θα χρειαζόταν αυτό να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά να ξεκινήσει από το ανώτατο πολιτικό επίπεδο». Κατά τον ίδιο, η συνάντηση αυτή είχε πάει εξαιρετικά και ξεκαθάρισε ότι του είναι παντελώς αδύνατο να ιχνηλατήσει τι ακριβώς συνέβη από τουρκικής πλευράς από ‘κει και έπειτα.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών δυστυχώς είναι σε διαρκή επιδείνωση και έχουν εγκλωβιστεί. παρόλο που η ελληνική πλευρά έχει δώσει πολλές ευκαιρίες από το 2019 και μετά» υπογράμμισε. Κατά την άποψή του μάλιστα, δεν είναι θετικό το γεγονός ότι οι εκλογές στην Ελλάδα συμπίπτουν με αυτές στην Τουρκία, αφού οι γείτονες ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και για προεκλογικούς λόγους.

Τέλος επεσήμανε ότι το δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής μας, και ήταν η αναλογία 7 προς 10 υπέρ της Τουρκίας όσον αφορά την παροχή αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει πλέον ανατραπεί και είναι 10 – 0 υπέρ της Ελλάδας.