Στα ύψη αναμένεται να ανέβει σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Bουλή με αιχμή τις παρακολουθήσεις κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία ξεκινά στις 11:00 το πρωί. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατηρούν εδώ και 20 ημέρες το θέμα ψηλά στην ατζέντα, με ευθείες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η ΕΥΠ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήχθη στον έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου και ζητώντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που ανέκυψαν μετά την παραδοχή της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η κυβέρνηση επιμένει στη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος και για το λόγο αυτό, άνοιξε η βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα και επισπεύθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να δοθούν όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι απαιτούμενες εξηγήσεις και να μπει φρένο στην οξεία αντιπαράθεση που έχει μετατρέψει την πολιτική ζωή του τόπου σε αρένα. Εστιάζει όμως παράλληλα στη φύση του θέματος, δεδομένου ότι άπτεται της εθνικής ασφάλειας της χώρας και τονίζει ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη υπόθεση που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες (π.χ .στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Σε δύο βασικούς άξονες αναμένεται να κινηθεί σήμερα η ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή. Αρχικά θα επιχειρήσει να εξηγήσει στο μέτρο του δυνατού γιατί αποφασίστηκε η νόμιμη επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ βάζοντας το θέμα στη σωστή του διάσταση και ρίχνοντας φως στην υπόθεση που έχει προκαλέσει τσουνάμι πολιτικών αντιδράσεων και σφοδρής κριτικής. Στη συνέχεια μεγάλο μέρος της ομιλίας του θα αφιερωθεί στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, προκειμένου να θωρακιστεί η ΕΥΠ, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και να αναβαθμιστεί περισσότερο κρίσιμος αυτός βραχίονας της λειτουργίας και της ασφάλειας της χώρας μας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας ότι το χρονικό εύρος θα πρέπει να ξεκινά από το 2012, προκειμένου να αναδειχθούν διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και να αντιμετωπιστούν πιθανές παθογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στις καταγγελίες πρώην υπουργών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Βαλαβάνη) αλλά και του ΚΚΕ για συνακροάσεις στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε λόγο εκείνη την περίοδο που κατείχε την εξουσία για αξιοπιστία του κράτους, εμπιστοσύνη στους θεσμούς και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε είχε στραφεί στην διαλεύκανση των υποθέσεων σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση που διαμηνύει ότι δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο. Πάντως, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν προκληθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα θα σηκώσει το γάντι και θα απαντήσει με επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μια περίοδο που οι παρακολουθήσεις είχαν χτυπήσει «κόκκινο».