Για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα 90,4 η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη. Πλέον, όπως είπε, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας.
Επιτρέπεται επίσης η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν.
Δεν χρειάζεται πλέον η συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί και επιτρέπεται στη γυναίκα που έχει πάρει διαζύγιο να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου.
Σύμφωνα με την κ. Ράπτη διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητάς τους.
Στο 16% η παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης μίλησε και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.
Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Είναι ένα πρόσωπο που το παιδί συνήθως αγαπά και εμπιστεύεται και δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ως στόχο να το βλάψει.
Μόλις 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές καθώς το παιδί δεν βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του λόγω της οικειότητας της σχέσης του με τον δράση. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.