Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν αναμένεται να είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Κύπρο.
Οι πληροφορίες του philenews.com φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει πως ο σχεδιασμός Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις.
Πώς βλέπει η Αθήνα τις κινήσεις Ερντογάν
Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μην θυμίζει σε τίποτα εκείνο του 2020, όταν δηλαδή η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είχε χτυπήσει κόκκινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι «κεραίες» της Αθήνας δεν παραμένουν τεντωμένες και δεν παρακολουθείται στενά η κάθε δήλωση και η κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς.
Η Τουρκία σε αυτή την φάση έχει επιλέξει να μην μεταφέρει την ένταση επί του πεδίου, έλεγαν στο Newsbeast κυβερνητικές πηγές, αλλά η ρητορική σε ανώτατο επίπεδο παραμένει οξεία και δεν μένει αναπάντητη όταν κρίνεται απαραίτητο.
Σε αυτή την φάση, η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η εξής: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε μια διαδικασία έντασης και δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της τουρκικής πλευράς μπαίνοντας στο παιχνίδι ανακοινώσεων και αλλεπάλληλων δηλώσεων. Είναι μια θέση που η ελληνική διπλωματία τηρεί ευλαβικά.
Εκείνο που δεν μένει αναπάντητο είναι τα ανυπόστατα επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης και εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.
Και εκεί όμως οι απαντήσεις δίνονται θεσμικά μέσα από τους αρμόδιους οργανισμούς.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν στο Newsbeast ότι όσον αφορά στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης, η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό καταγράφεται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα από το 1995 με το casus belli, είναι αυτή που διαθέτει στα παράλια της Μικράς Ασίας την στρατιά του Αιγαίου και έχει βεβαίως ως μελανή σελίδα στην ιστορία της την εισβολή στην Κύπρο το 1974.
«Η απόφαση να μείνει μόνη της η Άγκυρα έχοντας υιοθετήσει ένα μοτίβο προσχεδιασμένης έντασης είναι από την μια αδιέξοδη και κυρίως την εκθέτει τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Το γεωτρύπανο και ο Πούτιν
Η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Μεσόγειο είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για να ικανοποιήσει τον μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πλέει από την πρώτη στιγμή σε τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθείται κάθε του κίνηση.
Η τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο απόλυτος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αφήνει τον Τούρκο Πρόεδρο να «αποκαλύπτεται» στα μάτια φίλων και συμμάχων.
Η Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ έχουν ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί μια χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Περισσότερο όμως έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι αγνοώντας την κοινή στάση της Δύσης έχει καταστεί προνομιακός συνομιλητής του εισβολέα Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρώντας άριστες σχέσεις μαζί του.
Καταλήγοντας, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι όσο η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ο πληθωρισμός αγγίζει το 80% ο Ερντογάν θα προσπαθεί να στρέψει τους προβολείς αλλού. Επιθυμεί να πείσει τους ψηφοφόρους του, ενόψει και των εκλογών, ότι ο εχθρός δεν είναι ο ίδιος που έχει βυθίσει τα χαμηλά στρώματα της χώρας του στην φτώχεια, αλλά η Ελλάδα, συντηρώντας έτσι κυρίως στους εθνικιστές τον μύθο της Γαλάζιας Πατρίδας, ένα αφήγημα όμως το οποίο έχει «γκριζάρει» εδώ και καιρό.