Η συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινοβουλίου (που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία) και η απόρριψη της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σύστασης ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αποτέλεσαν το πεδίο της σημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης την Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος της πλειοψηφίας εξήγησαν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την ενεργοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προληπτικό έλεγχο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης του ανέφερε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι περιοδικές ενημερώσεις των μελών όλων των επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εμπορίου, κ.λπ.) από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα δημιουργίας μιας υβριδικού τύπου παραεπιτροπής που θα λειτουργεί ως οιονεί εξεταστική επιτροπή. «Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει μια σκιά σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. Την ίδια σκιά επιχειρεί να ρίξει και στο ΕΣΠΑ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ακουστεί τίποτα» όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να απορρίψει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με διαδικαστικά επιχειρήματα. Κατά τα λεγόμενά του, «το ζήτημα της λογοδοσίας είναι μείζον σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια φτιάχνουν αντίστοιχες επιτροπές; Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις που ξεπερνούν την συνταγματική της θητεία. Παίρνοντας ακολούθως τον λόγο επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «αλλεργία στην διαφάνεια και στην λογοδοσία. Όσο κι αν καθυστερήσει τις εκλογές ο πρωθυπουργός, αυτές θα γίνουν και η επόμενη κυβέρνηση θα ανακατευθύνει τα κονδύλια με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό» είπε σε άλλο σημείο.
Να σημειωθεί τέλος ότι υπέρ της σύστασης επιτροπής ελέγχου τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και η Ελληνική Λύση, ενώ η πρόταση απορρίφθηκε για διαφορετικούς λόγους από το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.