Μια νέα πραγματικότητα, σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο και θα επικυρωθούν ως νόμος του κράτους από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.
Το κλίμα, όπως ήταν φυσικό, ήταν ιδιαίτερα βαρύ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε σε μια γενική τοποθέτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τα εργασιακά πέταξε το «μπαλάκι» στους συνδικαλιστές, λέγοντας πως καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων μπροστά στις νέες συνθήκες.
Την αρχική αμηχανία των περισσότερων υπουργών για τις οδυνηρές αλλαγές στα εργασιακά διαδέχθηκε ο έντονος προβληματισμός για τις κοινωνικές αντιδράσεις και την επόμενη μέρα και δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που πήραν το λόγο και εξέφρασαν δημοσίως την αγωνία τους και «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τη Λούκα Κατσέλη, την οποία και «ανέκριναν» για αρκετή ώρα μετά την παρουσίαση των νομοσχεδίων και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Μπεγλίτης και η Φώφη Γεννηματά ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σ’ αυτούς και κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις τους ήταν πως υπάρχει κίνδυνος να συρρικνωθούν αδιακρίτως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, και πως η κυβέρνηση πρέπει να τονίσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος, από την πλευρά του, επεσήμανε για τις ΔΕΚΟ ότι θα έπρεπε να κλείσουν ή να εξυγιανθούν με όποιο κόστος και έτσι η κυβέρνηση προτίμησε το δεύτερο.
Άλλοι υπουργοί, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, επέμειναν ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον αναπτυξιακό νόμο που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η υπουργός Παιδείας, μάλιστα, πρότεινε την καθιέρωση ενός ειδικού «κουπονιού» για τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα συμψηφίζονται εκατέρωθεν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ώστε να δίνεται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα και να κινείται χρήμα στην αγορά.
Επίσης, μια μορφή venture capital αντί επιδοτήσεων για τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις – δηλαδή, να χρηματοδοτεί το Δημόσιο «ανοίγματα» των επιχειρήσεων και να ορίζει επιτρόπους στα διοικητικά τους συμβούλια, προκειμένου να ελέγχει το πού αποδίδονται τα χρήματα του Δημοσίου.
Το επιχείρημα, πάντως, της κυβέρνησης ότι «έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση» για τα εργασιακά δεν φαίνεται να πείθει ούτε καν τους υπουργούς – πόσο μάλλον τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι βαθιά προβληματισμένοι για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και όσον αφορά στις ΔΕΚΟ.