Η διαδικασία για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ συνεχίζεται παρά την πρόσφατη νομοθεσία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«Οι αξιωματούχοι το γνωρίζουν αυτό, γνωρίζουν το έργο μας και εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν όροι όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις εκείνο”. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με λογικές παραμέτρους στις συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε το έργο μας σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Anadolu.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη μια τροπολογία που βάζει ένα νέο εμπόδιο στην πώληση F-16 στην Τουρκία καθώς απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Άγκυρα, εκτός εάν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιήσει ότι η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και εγγυηθεί στο Κογκρέσο ότι κατά τις 120 ημέρες που προηγούνται της μεταφοράς η τουρκική κυβέρνηση δεν θα «παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, μεταξύ άλλων με εδαφικές υπερπτήσεις».
«Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες, και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν στην επιτυχία της Τουρκίας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών και τη συμβολή της στο μεταναστευτικό. Πώς θα εξηγούσατε αυτή την κατάσταση; Ένας βουλευτής και μια ομάδα βγήκαν και παίζουν με κάποιους χειρισμούς και παραπληροφόρηση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα» δήλωσε ο Ακάρ.
Σχετικά με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι προσπαθεί να επηρεάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16.
Όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, οι σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι τεταμένες για θέματα που αφορούν τις υπερπτήσεις και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα, τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και την Κύπρο.