Tο δελτίο ειδήσεων του Αντ1 με τη Ρίτσα Μπιζόγλη φιλοξένησε απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στη δημοσιογράφο Κατερίνα Φάκα στο VICE με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

  • Σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. 
  • Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Είναι ένα πρόσωπο που το παιδί συνήθως αγαπά και εμπιστεύεται και δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ως στόχο να το βλάψει, με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε.
  • Μόλις 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές καθώς το παιδί δεν βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του λόγω της οικειότητας της σχέσης του με τον δράση.
  • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι γονείς να ζητούν από το παιδί να τους ενημερώνει όταν κάποιος του προσφέρει δώρα τακτικά, με ποιους έχει μυστικά και όταν κάποιος προσπαθεί να το απομονώσει. 

Επιπλέον, η βουλευτής μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της πολιτείας, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και δρομολογεί δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών.

Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποκτά η χώρα κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται πλήρως.

Δείτε το βίντεο εδώ.