«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει», ανέφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της 26ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist.
Όπως επεσήμανε, βρισκόμασε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών προκλήσεων τόσο για τη γεωπολιτική σκηνή όσο και την οικονομία.
Ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ και θετικό το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέτρεψε την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Νορβηγίας, λέγοντας μάλιστα ότι εκτιμά το γεγονός «ότι το επέτρεψε, όντας διευκολυντικός, σε έναν βαθμό».
Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά κάποιο νέο δεδομένο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν το μακρύ παρελθόν τους.
«Τα κράτη ιστορικά έχουν διενέξεις. Σημασία έχει να τις λύνουν με διάλογο, χωρίς τη χρήση ισχύος», επεσήμανε και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, σημείωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μια εξαιρετική ομάδα στην Αθήνα, η οποία προωθεί τη συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και άλλους τομείς.
Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, η οποία έγινε προσπάθεια να οικοδομηθεί με τρόπο που να έχει νόημα “όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και για τα ενεργειακά πρότζεκτ που αναπτύσσονται στην περιοχή, τη δυνατότητα να παράξουμε ενέργεια και να την μεταφέρουμε σε όλη την Ευρώπη”.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναπτύχθηκε στο μυαλό του Ρώσου προέδρου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρχε εδώ και δεκαετίες και η Δύση έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέσω των ενεργειακών της πολιτικών
«Όλοι θέλουμε σίγουρα να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε επίπεδο διπλωματίας, όμως ο Πούτιν καταλαβαίνει μόνο με όρους ρίσκου και όρους ισχύος», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι η Δύση δεν εξάντλησε τα περιθώρια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων, με τις επιλογές της στον ενεργειακό τομέα.
«Η αμερικανική οικονομία είναι ένα χάλι», είπε χαρακτηριστικά, ως προς τα εσωτερικά των ΗΠΑ και ανέφερε ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι και τη βενζίνη τους.
Επεσήμανε δε την ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να γίνει “με τρόπο που οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να το υποστηρίξουν και δεν θα προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση σε όλα τα κράτη του κόσμου”.
Ασκώντας κριτική στους Δημοκρατικούς, ο κ. Πομπέο σημείωσε ότι η Ρωσία κατέκτησε κομμάτια της Ευρώπης στην Ουκρανία, και στις δύο περιπτώσεις (στην Κριμαία το 2014 και τώρα), με τους Δημοκρατικούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Για τέσσερα χρόνια δεν είχε πάρει κομμάτι της Ευρώπης. Μπορεί να ήμασταν τυχεροί», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ όμως σας μιλώ με γεγονότα»
Τέλος, ο κ. Πομπέο είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί εκ νέου πολιτικά, στις επόμενες αμερικανικές εκλογές ακόμα και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος» από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Όπως είπε θα λάβει την απόφασή του μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους.