Στην ανάγκη μέτρων που θα χτυπούν τον πυρήνα της ακρίβειας, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση, με παρέμβαση στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, αλλά και με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης, για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά με τα χαμηλά εισοδήματα, που πιέζονται από τον πολύ μεγάλο πληθωρισμό, αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8 της ΕΡΤ.
Όπως τόνισε, «το 13% του πληθωρισμού μας καθιστά τη χώρα με τον υψηλότερο δείκτη πληθωρισμού εντός της ΕΕ και, ταυτόχρονα, με τις χαμηλότερες αμοιβές, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και τον μέσο μισθό. Αυτό σημαίνει μια πολύ μεγάλη πίεση στον κόσμο που αμείβεται και ζει μέσα σε αυτά τα όρια αποδοχών.
Το ερώτημα είναι εάν, πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες που υπάρχουν ως ένα βαθμό, η διαχείριση από την κυβέρνηση μπορούσε να αναχαιτίσει αυτή την πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και κατ’ επέκταση του κύματος ακρίβειας, ήταν λάθος εξαρχής, μια λάθος στρατηγική αντιμετώπιση, διότι δεν έχει παρέμβει στο μέτρο του δυνατού στον πυρήνα του προβλήματος και έρχεται εκ των υστέρων να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της έκρηξης των τιμών.
Στα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας έχουμε κερδοσκοπικό πληθωρισμό κι αυτός προκύπτει από τον μηχανισμό που διαμορφώνει τη τιμή στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, το χρηματιστήριο ενέργειας. Έχει γίνει αυτή η συζήτηση όχι μόνο στην Ελλάδα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε πολλές χώρες δόθηκε η δυνατότητα και ακολούθησαν ένα διαφορετικό δρόμο και χτύπησαν αυτό τον μηχανισμό στον πυρήνα του. Αυτός ο μηχανισμός τι είναι; Με πολύ απλά λόγια, το ακριβό φυσικό αέριο, ανεξαρτήτως της ποσότητας συμμετοχής του καθημερινά στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, συμπαρασύρει στις ανώτερες τιμές, δηλαδή του φυσικού αερίου και την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φθηνότερα αιολικά ή τα υδροηλεκτρικά. Αυτός είναι ένας κερδοσκοπικός μηχανισμός, είναι φανερό. Έρχεται η κυβέρνηση εκ των υστέρων και λέει ότι θα απαντήσει σε αυτό όχι παρεμβαίνοντας στον μηχανισμό, αλλά στα αποτελέσματά του.
Ανάγκη παρέμβασης στον ΦΠΑ
«Πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, συνολικά και στους λογαριασμούς, γιατί ακόμα και στο βενζινάδικο όταν πάμε έχουμε ένα 24% επιβάρυνση, αλλά και σε αυτά που είπατε πριν, για το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα όσπρια, το ρύζι, τα βασικά προϊόντα. Διότι εκεί ο πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από το ποσοστό που ανακοινώθηκε» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
«Ο λεγόμενος λαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω, υπογράμμισε. Ο πληθωρισμός του ρεύματος, της στέγασης, των μεταφορών, είναι πολύ παραπάνω. Ναι, θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Είναι από τις προβλεπόμενες δυνατότητες εκ μέρους της ΕΕ. Να υπάρξει σε συγκεκριμένα προϊόντα μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ. (…) Μας λέει η κυβέρνηση, “μα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος;”. Η ίδια η κυβέρνηση, μου το είπε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, μιλάει για μια υπεραπόδοση του ΦΠΑ, ακριβώς λόγω της ακρίβειας».
Σημείωσε επίσης ότι «την ίδια στιγμή που αναζητούμε πως θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τα δημόσια οικονομικά, τον δημοσιονομικό χώρο, έχουμε σπάσει ρεκόρ απευθείας αναθέσεων, χωρίς διαγωνισμούς. Νομίζω 7,5 δισ. τα έβγαλε η Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων. Με αφορμή την υπόθεση της πανδημίας. Ε, αυτό είναι λίγο σκανδαλώδες.
Τι είπε για τις εκλογές
Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες εθνικές εκλογές είπε πως «όταν το 85 – 87% του κόσμου, ανάλογα με τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λέει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συζητάμε, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, νομίζω ότι θέλει μια διαφορετική αντιμετώπισή τους και αυτή δεν μπορεί να την παρέχει η παρούσα κυβέρνηση. Άρα, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι και καλύτερα. Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση ανατροφοδοτεί αυτό το κλίμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις εκλογές, γι’ αυτό τις ζητάει εδώ και καιρό και είναι, κυρίως, πολιτικά αναγκαίες με βάση αυτά που λέμε. Το κλειδί που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών είναι η πολύ μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και μια άλλη, ακόμα μεγαλύτερη, δεξαμενή των ανθρώπων της πολιτικής αποχής».