Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην προκλητική του ρητορική κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως: «δεν τηρήθηκε η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη» και μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε την ερώτηση για το αν υπάρξει συζήτηση σχετικά με το θέμα αποστρατιωτικοποίησης που έχει θέσει η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν με αφορμή αυτή την ερώτηση βρήκε την ευκαιρία να προκαλέσει ξανά, λέγοντας: «Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Πρόσφατα, έκανα μια προσφορά (στον Μητσοτάκη) στο δείπνο που του έδωσα στην Κωνσταντινούπολη. Είπα ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτους στα μεταξύ μας θέματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας στη Γερουσία των ΗΠΑ 2-3 εβδομάδες αργότερα.

Έκανε επισκέψεις σε νησιά και βραχονησίδες και συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν βάσεις των ΗΠΑ και όταν ρωτάμε “γιατί;” μας λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Εμείς δεν το βλέπουμε θετικά».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν έθεσε θέμα για την Ελλάδα, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε ξανακούσει τα Μητσοτάκης γιοκ».

Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας: «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχέση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.