Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου της συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Turkaegean. Σημείωσε επίσης πως θεωρεί σημαντικό ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ επανέρχεται το θέμα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας.
«Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι: «Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», σημείωσε.
Δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020
Στην ερώτηση αν οι παραινέσεις Μπάιντεν σε Ερντογάν θα πιάσουν τόπο απάντησε: Είδα κι εγώ το δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου ήταν σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Συρία και να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε δεν ετέθη από την Τουρκία κανέναν απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας. Είναι τελικά μια επιχειρηματολογία που στοχεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη», εκτίμησε.
Στο αν περιμένει ένα ήσυχο καλοκαίρι και αν ανοίγει παράθυρο διαλόγου τόνισε: «Σας έχω ξαναπεί ότι το «Μητσοτάκης γιόκ» το έχω ξανακούσει και από τότε συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν και θα ξανασυναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε και να μιλάμε στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως εκτιμά ότι «στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα και δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».
Δεν θα μασήσω τα λόγια μου, υπάρχουν ευθύνες για το Turkaegean
Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός, όσον αφορά στα λάθη που έγιναν με την κατοχύρωση του όρου Turkaegean από την Τουρκία για την τουριστική της καμπάνια.
«Προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε αντίδραση. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έκαναν την δουλειά τους. Έχουμε το νομικό οπλοστάσιο να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας. Βλέποντας τα αποτελέσματα της σημερινής τουριστικής περιόδου δεν έχει αμφιβολία κανείς ότι πηγαίνουμε καλά», είπε.
Για F16 και F35: Δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα
Αναφορές και στο αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ την αναβάθμιση των F16 αλλά και την αγορά F35 από την χώρα μας έκανε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Για τα F16 είπε «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε πού είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Rafale, φρεγάτες κ.λπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν στήριξε».
Εξήγησε επίσης ότι δηλαδή απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.«Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από τον Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία, που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας».
Για τα F35 ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας.
«Πιστεύω», είπε, «ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F35 με option να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027 γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική».