Τον πρώτο θετικό απολογισμό κάνει η κυβέρνηση από την παρουσία της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, επιχειρώντας να «διαβάσει» τις εξελίξεις. Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, πολλά από τα μέτωπα που ήταν ανοιχτά μπορεί να μην έκλεισαν αλλά δεν χρειάστηκε ούτε λεπτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγάλει τα «όπλα» που είχε στη φαρέτρα του και να ενεργοποιήσει τις άμυνες της χώρας μας σε ένα ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Και μπορεί να μην έσπασε ο πάγος ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν, ωστόσο ούτε εντάσεις δημιουργήθηκαν, ούτε μετράει ζημιές η Ελλάδα. Παράλληλα με την Σύνοδο του ΝΑΤΟ οι παρασκηνιακές διεργασίες σε επίπεδο διπλωματίας ήταν συνεχείς και τελικά η Ελλάδα δεν είχε απώλειες, το αντίθετο μάλιστα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα χωρίς να την κατονομάζει και μάλιστα ενώπιον όλων των συμμάχων μας. Οι δυο έμμεσες αναφορές του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ότι δηλαδή οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται απ’ όλους αλλά και ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου αφορούσαν ξεκάθαρα την Τουρκία.
Τα κέρδη της Ελλάδας
Επίσης, μια από τις «μάχες» που κερδήθηκαν αφορούσε στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας. Το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση F-35 βρίσκεται ήδη υπογεγραμμένο σε έναν φάκελο και θα αποσταλεί το αμέσως επόμενο διάστημα στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια μοίρα 20 μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.
Αντίθετα για να φτάσει να επικυρωθεί η συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για την αναβάθμιση των F16 θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Τον χώρο δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πριν από λίγο καιρό και εξήγησε πόσο δύσκολα περνάει η Ελλάδα με τον γείτονά της εξ’ ανατολών, ο οποίος δεν διστάζει να εκτοξεύει απειλές που βασίζονται στις αναθεωρητικές βλέψεις του.
Στα θετικά αποτιμάται για την χώρα μας και η σύσταση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις, ενώ ανέδειξε και τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η θέση αυτή βασίζεται στο περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από τον Λευκό Οίκο. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται απίθανο με το που θα επιστρέψει στο Λευκό Παλάτι ο Σουλτάνος να αρχίσει και πάλι την επιθετική του ρητορική.
Παράλληλα, η Αθήνα «βλέπει» σαν αναδίπλωση από την Τουρκία το «ναι» του Τούρκου Προέδρου στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί βήμα – βήμα τις κινήσεις των Τούρκων.
Τα επόμενα ορόσημα
Κι ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν βγάλει το μαχαίρι από το θηκάρι με αιχμή τα εθνικά και την οικονομία, επόμενη ημερομηνία – σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η 5η Ιουλίου, οπότε και θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται μιλώντας στους ευρωβουλευτές να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και τον σχεδιασμό και προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Ειδική αναφορά όμως θα κάνει και στα ελληνοτουρκικά, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της τουρκικής προκλητικότητας και του Αναθεωρητισμού, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Άγκυρα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα, διασώζει ζωές, συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν θα επιστρέψει όμως στις χαοτικές συνθήκες του παρελθόντος.
Μία ημέρα μετά στις 6 Ιουλίου αναμένεται «μονομαχία» στην ελληνική βουλή σε μια προ ημερησίας που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη μετά από καιρό πάλι στο κοινοβούλιο και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν, καθώς πέραν των κοινωνικών θεμάτων που είναι στην ατζέντα, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στα εθνικά θέματα, καθώς είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας οι πολιτικοί αρχηγοί να απευθυνθούν στα ακροατήριά τους στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προγραμματικές τους θέσεις, εν μέσω μάλιστα μιας καθαρά προεκλογικής περιόδου.