Το «πράσινο φως» έδωσε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την ενεργοποίηση 12 εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν το σύνολο των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα βέβαια που ξεχωρίζει είναι αυτό της αναβάθμισης των αμερικανικών μαχητικών F-16 Block 50 σε Block 52, η συντήρηση τριών μεταγωγικών αεροπλάνων C-130 και η απόκτηση 50 αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.
Θυμίζουμε ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκαν στην Τανάγρα με επιτυχία οι δοκιμαστικές πτήσεις των δύο πρώτων υπερσύγχρονων μαχητικών F-16 που μετατράπηκαν σε έκδοση Viper από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Εντός του τρέχοντος έτους θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον έξι F-16 σε έκδοση Viper, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαχητικών που θα λάβουν τις απαραίτητες μετατροπές θα ανέλθει στα 83 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Από τα συνολικά 12 προγράμματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα 7 αφορούν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου προβλέπουν μεταξύ άλλων και την απόκτηση 40 πυραύλων RGM καθώς επίσης και ατρακτιδίων σκόπευσης. Για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ενεργοποιούνται 3 προγράμματα που αφορούν την προμήθεια συσσωρευτών μάχης, ανταλλακτικών των ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων κ.α., ενώ για το Γενικό Επιτελείο Στρατού εγκρίθηκαν δύο προγράμματα για απόκτηση ατομικών διόπτρων παθητικού τύπου κ.α.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δεν θα εμπλακεί στα προγράμματα αναβάθμισης των F-16 και συντήρησης των C-130. Από την πλευρά του το Υπουργείο υποστήριξε ότι προτιμήθηκαν εναλλακτικές επιλογές και όχι η ΕΑΒ καθώς τα προγράμματα πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα και χωρίς καθυστερήσεις. Σημειωτέον ότι η συντήρηση των C – 130 θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ.