«Δυστυχώς συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος επηρεάζει όλη την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, τόσο όσο αφορά το φυσικό αέριο και την ενέργεια, όσο και το κόστος ζωής στο σύνολό του. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να προσμετράμε τα πράγματα καθώς και τις αντίστοιχες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε. Ο πόλεμος όμως δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την αποτυχία της κυβέρνησης» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό flash 99,4.
«Συγχρόνως, συνέχισε, αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί μια ανησυχητικά επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, ακριβώς γιατί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα, λειτουργώντας σαν διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Η Ελλάδα πρέπει να κινείται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και με διαρκή ενημέρωση των συμμάχων μας για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τους τρόπους που αυτή εκδηλώνεται, καθώς και με τη διαρκή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. Η Τουρκία με διάφορους τρόπους, πιέζει για να επιτύχει την αναβάθμιση των F-16 που διαθέτει, κάτι που εμείς τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτρέψουμε, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των δικών μας F-16 σε Viper, που μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο».
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «μια νεοφιλελεύθερη πολιτική όπως αυτή που έχει περιγράψει και απαιτήσει ο Πρόεδρος Μακρόν, που περιέχει αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση της φορολογίας στα χαμηλότερα στρώματα με παράλληλη μείωση στα πιο υψηλά, δεν είναι δυνατόν περάσει στη Γαλλική κοινωνία. Είναι φανερό ότι αυτό θα πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας και όσο αφορά τις εξελίξεις στη χώρα μας. Η Γαλλία μπαίνει σε μια περίοδο κυβερνητικής αστάθειας , η οποία δεν ξέρουμε που θα καταλήξει. Το αποτέλεσμά είναι ένα ισχυρό χαστούκι προς τον Μακρόν και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις συνολικά στην Ευρώπη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι, πως θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη κοινωνική πολιτική και πως θα μπορέσει η Ευρώπη στο σύνολό της να ανταποκριθεί σε αυτό, με όρους ανάπτυξης και οικονομικής συνδρομής προς τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας. Και η θεαματική άνοδος της Αριστεράς αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς, αποδεικνύει ότι οι κοινωνίες επιζητούν καθαρές λύσεις. Να πως εμφανίστηκε τώρα η Λεπέν, η οποία ποτέ δε διέθετε 20 βουλευτές για να έχει κοινοβουλευτική ομάδα και τώρα έχει 89 . Από εκεί λοιπόν που ήταν ένα βήμα πριν την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματός της, τώρα ράβει ταγέρ για τις προεδρικές εκλογές του 2027».
Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, επεσήμανε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από την έντονη φημολογία για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έτοιμο, τόσο το συνολικό όσο και το προεκλογικό του πρόγραμμα, που θα αναπτύξει με ολοκληρωμένο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην πολιτική της ΝΔ, που σε δύσκολες για τον τόπο στιγμές, θεωρεί ότι η προκοπή της χώρας ταυτίζεται με την προκοπή του μεγάλου κεφαλαίου. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει είναι πολύ λίγα και παίρνονται πολύ αργά. Ακολουθεί μια επιδοματική πολιτική ενώ δεν αντιμετωπίζει καθόλου το ζήτημα του πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος, της μείωσης του ειδ. φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα κλπ. Οι επιδοματικές πολιτικές, δεν επηρεάζουν την υπερκερδοφορία των μεγάλων εταιριών στο χώρο των καυσίμων και της ενέργειας. Αναμένουμε λοιπόν όλοι με ενδιαφέρον τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, για να δούμε τι ακριβώς γίνεται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τι γίνεται με τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας κλπ».