Θετικό κρίνεται για την κυβέρνηση το τεστ της επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ακόμη «γολγοθά» ως τη Σύνοδο Κορυφής και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αύριο Πέμπτη, στη σκιά της επίσκεψης του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ. Οι πιέσεις των Ευρωπαίων και όσα είπε ευθέως χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΔΝΤ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ρυθμίσεις για τους μισθούς και τις κλαδικές συμβάσεις θα είναι σκληρότερες απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, οι μειώσεις αποδοχών σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν ως και το 40%.

Από σήμερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στροφή στην ανάπτυξη, παρουσιάζοντας μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το νέο Εθνικό Σχέδιο για τις εξαγωγές, ενώ το Σαββατοκύριακο ξεκινά περιοδείες στην επαρχία και συγκεκριμένα από την Κρήτη, όπου θα παρουσιάσει τη νέα Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) που θα ισχύσει από το 2013.

Στο Μαξίμου υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση από την επίσκεψη του κ. Στρος-Καν και κυρίως όσα είπε για την προσπάθεια της κυβέρνησης και την κριτική του για τη Ν.Δ., επιχείρημα που θα αξιοποιηθεί στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα γίνουν -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη εβδομάδα.