Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο, «Κύρωση συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ενεργώντας μέσω του Περιφερειακού Γραφείου της για την Ευρώπη, για την ίδρυση υπο- γραφείου για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στο Γραφείο ΠΟΥ Αθήνας».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπογράμμισε ότι το γραφείο υποστήριξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με κόστος ύψους 5,641 εκατ. ευρώ, «θα συμβάλει καθοριστικά στην εξάλειψη των ανισοτήτων, στην πρόσβαση σε όλα τα συστήματα της υγείας αλλά και στην ποιότητα περίθαλψης και ασφάλειας των πολιτών και θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη».
«Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω κακής ποιότητας της περίθαλψης», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ράπτη. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής τής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι στη 12η θέση στο δείκτη υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ.
«Στόχος μας είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΥ ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε η υφυπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καταλόγισε στην κυβέρνηση «σκληρή νεοφιλελεύθερη υγειονομική πολιτική» και προσέθεσε ότι η ΝΔ «όχι μόνο δεν πιστεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά είναι εναντίον της βασικής αρχής τής ισότητας και της καθολικής πρόσβασης και κάλυψης μέσα από ενδυναμωμένα δημόσια συστήματα υγείας».
Κριτική στη κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για πολιτική που αποδυναμώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα.