Να εξηγήσει στον κόσμο τον τρόπο που αντιδρά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε δεκάδες προκλήσεις από την Τουρκία κλήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συζήτησης με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κατ’ αρχήν δεν διαλέγεις τους γείτονές σου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και το ιδανικό θα ήταν να το κάνουμε ειρηνικά και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο πρωθυπουργός, θύμισε τι έγινε τον Μάρτιο του 2020 όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν στον Έβρο.
Τόνισε ακόμα ότι ζήσαμε και καλές περιόδους αλλά πάλι ζούμε περίοδο έντασης. «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα το συζητήσουμε ξανά τον Ιούνιο στην Σύνοδο Κορυφής αν χρειαστεί και συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα, είπε.
Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι «αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού. Φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».
«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να υπάρχει ένταση και αστάθεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε ακόμα. «Κάποιοι στη Ρωσία θα ήταν πολύ χαρούμενοι με αυτό. Αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Τόνισε ακόμα ότι έχουμε ενδυναμώσει την εθνική μας άμυνα για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ. «Στέλνουμε μήνυμα ότι κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι κανείς μας δεν πίστευε ότι θα γινόταν η ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι παρότι η Ελλάδα και η Ρωσία είχαν ισχυρούς δεσμούς και πολιτιστικούς και στην θρησκεία ήταν ξεκάθαρο για εκείνον ότι μοναδική επιλογή ήταν να βοηθήσει την Ουκρανία και να στηρίξουμε αποστέλλοντας και στρατιωτικό εξοπλισμό μια χώρα που δεχόταν επίθεση.
Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην Ρωσία κοίταξε προς τον Ερντογάν λέγοντας: «Στείλαμε πολεμικό υλικό. Στείλαμε μήνυμα σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα μπορούν να ξαναγραφτούν με την ισχύ, ότι θα υπάρξει μια σαρωτική απάντηση».
Αναφορικά με τις κυρώσεις είπε ότι «τις πρώτες ημέρες στην ΕΕ συζητούσαμε αν θα επιβάλλουμε κυρώσεις μόνο στον ίδιο τον Πούτιν και χθες φτάσαμε στο 6ο πακέτο κυρώσεων». Τόνισε ακόμα ότι οφείλουν όλοι να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί αποφασίστηκαν αυτά. «Οι αποφάσεις που έπρεπε να λάβουμε ήταν προφανείς αλλά όχι εύκολες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός έστειλε ξανά μήνυμα προς την Τουρκία, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως «δεν θα να κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας».