«Δικαιωμένος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας γιατί του βγήκε το ρίσκο, της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, μετά τη εκλογή «αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» που εμπιστεύθηκε το κόμμα στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά που ήταν και προσωπικό του στοίχημα από την βραδιά των εκλογών του 2019.
Ανέφερε ακόμη ότι το στοίχημα της συμμετοχής ήταν ρίσκο γιατί «δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση, αλλά και γιατί δεν κάναμε ότι έκαναν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους να ψηφίζουν», αφού όσοι συμμετείχαν γράφτηκαν σαν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο με 30.000 μέλη, πριν την εσωκομματική εκλογή είχε 60.000 μέλη και τώρα έχουμε 170.000 μέλη, σχεδόν τριπλασίασε τα μέλη. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος αυτός ήλθε για να μείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία». Στο ερώτημα πώς εξηγεί την απουσία ανθυποψηφίου απάντησε: «υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη αλλά τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο στο κόμμα, αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολη την συμμετοχή».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη στη διαδικασία για την Κεντρική Επιτροπή, την εκλογή στις πρώτες θέσεις γυναικών υποψηφίων-σε Αττική και Θεσσαλονίκη – καθώς και την σημασία της εσωκομματικής δημοκρατίας που ευχήθηκε να ακολουθήσουν κι άλλα κόμματα.
Κληθείς να σχολιάσει τις καλές θέσεις που πήραν στην Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που συμμετείχε είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που όμως «ψηφίζουν πάνω από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε πως αυτό που ζητάει προεκλογικά από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ είναι να ξεκαθαρίσει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι από το πρώτο κόμμα και να μην «υπονοεί λύσεις στυλ Παπαδήμου». «Πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Και σε ό,τι αφορά το πρακτικό -που είναι το πιο ουσιαστικό, καθώς πρέπει να ‘βγαίνουν τα κουκιά’- αλλά και το πολιτικά ηθικό είναι αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης ως προς το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «υπήρξε κριτική όχι για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο» την οποία χαρακτήρισε «τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό” αλλά, όπως είπε: «Η ουσία της κριτικής ήταν όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα, τί κερδίζουμε, τί χάνουμε, τί διεκδικήσαμε, τί υποσχέσεις, τί δεσμεύσεις πήραμε;».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο «οξύμωρο» των ελληνοτουρκικών διαφορών, παρά την συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε πως υπάρχουν «δύο μοντέλα άσκησης πολιτικής και επιρροής»: «Το ένα είναι αυτού που γκρινιάζει διαρκώς και γίνεται ενοχλητικός, ζωηρός και στο τέλος της ημέρας κερδίζει και το άλλο που είναι πρόθυμος και δηλώνει ευχαριστημένος και κερδίζει μόνο τα χειροκροτήματα».
Εξήγησε, δε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα «εκβιασμού» που έχει η Τουρκία, πρέπει, όμως να είναι «υπολογίσιμη». «Όχι το μοντέλο του δεδομένου συμμάχου που αρκείται με ένα χτύπημα στην πλάτη», σχολίασε και έκανε και πάλι αναφορά στα «ανταλλάγματα» που είχε ζητήσει ο ίδιος από τις ΗΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε αυτά που ζήτησε ο νυν πρωθυπουργός, «αυξημένα κονδύλια για αμυντικό εξοπλισμό, δεύτερη ναυτική βάση στη Σούδα και εγκατάσταση στη Σύρο» και «απορρίφθηκαν», χωρίς όμως να έχει αντίκτυπο στη συμφωνία.
Σχετικά με τα F35, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρνητικός» στο όπλο, αλλά εκφράζει «προβληματισμό για την κούρσα εξοπλισμών» που δεν έχει «τέλος» αλλά και για τη «στάση των συμμάχων να το παίζουν δίπορτο» εξοπλίζοντας την Τουρκία. «Αυτό δεν είναι συμμαχία», σχολίασε.
Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό ότι δεν ανέφερε τη λέξη «Τουρκία» μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ερώτηση που δέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης «για την κατρακύλα» της χώρας ως προς την Ελευθερία του Τύπου, λέγοντας πως τέτοια ερώτηση «δύσκολα θα δεχόταν σε συνέντευξη στην Ελλάδα».
Όσον αφορά, τέλος, στα ζητήματα της οικονομίας, o Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «ο πυρήνας της κριτικής» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση έχει να κάνει με τη «στρατηγική στάση» της απέναντι στην ανάγκη «κρατικής παρέμβασης» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτήρισε, δε, την κυβέρνηση «εμμονικά νεοφιλελεύθερη», τονίζοντας ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης «σε καμία άλλη χώρα δεν ευδοκιμεί αυτή η σχολή οικονομικής σκέψης».
Επιπρόσθετα, παρέπεμψε στις προτάσεις που έχει ήδη διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι «το βάρος για την ελληνική κοινωνία» είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο και από «τα χρόνια του μνημονίου».
«Αυτό που φοβάμαι όσο περνάει ο καιρός και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης, δεν είναι αν θα κερδίσουμε τις εκλογές αλλά τι θα παραλάβουμε πάλι», δήλωσε μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χτες».