Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Κογκρέσο στη σημασία που έχει για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη η Αλεξανδρούπολη στα ενεργειακά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στο Κογκρέσο πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι: «θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας».
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντν αναφέρθηκαν εκτενώς στη χθεσινή τους συνάντηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου υλοποιείται αυτή την περίοδο και η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU).
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την αντιφώνησή στην έναρξη της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του χθες (16/5) το βράδυ στην Ουάσινγκτον επισήμανε ότι «μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, απέχει μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα» για να προσθέσει ότι η πρωτεύουσα του Έβρου «γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για το Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι. επειδή οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους».
Ενώ από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «τα δύο έθνη εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα» εξαίροντας στις συζητήσεις τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης.
Η Ελλάδα θα μετατραπεί στον κύριο τροφοδότη φυσικού αερίου των Βαλκανίων εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τον προαναφερθέντα υπερσύγχρονο πλωτό Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα και υλοποιείται από την εταιρεία Gastrade, θα υλοποιηθεί από το 2024 και δεύτερη υποδομή FSRU στο Θρακικό πέλαγος τροφοδοτώντας συνολικά την αγορά με περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Πιο αναλυτικά:
- 5,3 δισ. κυβ. μέτρα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, η κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκε χθες και θα είναι έτοιμο το 2023. Εξ αυτών των ποσοτήτων «κλειδωμένα» είναι τα 3,1 bcm, με την Gastrade να συζητά με ενδιαφερόμενους traders και άλλους παίκτες για να κλείσουν τα επιπλέον 2 bcm.
- 5,5 δισ. κυβ. μέτρα του δεύτερου τερματικού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η ίδια εταιρεία, η Gastrade και αδειοδοτήθηκε.
Η στρατηγική σημασία της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, μέσω των αγωγών ιδίως της βορείου Ελλάδας, αναμένεται να απασχολήσει και τις σημερινές συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ενώ επί τάπητος θα τεθεί επίσης το τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον αλλά και το πρόγραμμα της χώρας μας για έρευνες υδρογονανθράκων.