Κλιμάκιο κορυφαίων υπουργών θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού την Δευτέρα και την Τρίτη έχει ως εξής:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στις 22:00 ώρα Ελλάδος (15:00 ώρα ΗΠΑ) τη Δευτέρα 16 Μαΐου.
Την Τρίτη 17 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο στις 18:00 ώρα Ελλάδος (11:00 το πρωί ώρα ΗΠΑ).
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι ειδικά για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Nelson Mandela ή ο Lech Walesa.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «στις HΠΑ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει τόσο με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στο Κογκρέσο όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού. Θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.»
Δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης είπε ότι γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και «αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο».
Τι θα συζητηθεί εκτός από τα ελληνοτουρκικά
Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, είπε ο κ. Οικονόμου. Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά όχι μόνο.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα. Θα συζητηθούν, επίσης, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1. Θα συζητηθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η Κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση, αλλά και τη στήριξή της στο Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».