Στον απόηχο του συνεδρίου της ΝΔ που σήμανε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου από τον πρωθυπουργό, το πολιτικό παζλ συμπληρώνεται με περιοδείες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επιστροφή του πράσινου ήλιου στην Χαριλάου Τρικούπη. Και μπορεί στο εσωτερικό τα κομματικά επιτελεία να «χτίζουν» τη στρατηγική τους, το Μέγαρο Μαξίμου όμως εστιάζει στην οικοδόμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας που στόχο έχει την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, καθώς και την ανάκτηση της οικονομικής της αξιοπιστίας.

Ο πρωθυπουργός από το Άμπου Ντάμπι έστειλε ισχυρά μηνύματα για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογράφοντας οικονομικές συνεργασίες, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα ενεργειακά υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δύναται να παίξει ρόλο – κλειδί ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική στην Ευρώπη.

Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει Ουάσιγκτον

Το πρωθυπουργικό επιτελείο ρίχνει όλο το βάρος στις προετοιμασίες για το κρίσιμο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς η συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες ανατρέπονται και οι ισχυρές συμμαχίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενέργειας φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Παράλληλα, ξεκινά σήμερα στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της βουλής η συζήτηση για την νέα επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια. Επισημαίνεται ότι η επέκταση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ καταδεικνύει τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας και στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει αυτό το θετικό momentum για τη χώρα μας. Παράλληλα σαφής είναι η στήριξη των ΗΠΑ και στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύεται από την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια.

Η «μάχη» της οδού Νίκης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου στήριξης των πολιτών κινείται στους ρυθμούς του Eurogroup του Ιουνίου. Και αυτό γιατί στόχο έχει την πλήρη απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που θα σημάνει το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Στους στόχους της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνονται οι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης και περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα επιχειρείται να δημιουργηθούν γραμμές άμυνας για τους πολίτες και τα δημόσια οικονομικά απέναντι στην ενεργειακή κρίση και διαρκή αβεβαιότητα.