Με κεντρικό σύνθημα «δίπλα σε κάθε πολίτη» -γεγονός που διαφάνηκε και από τα νέα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος- ξεκινά σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του το 14ο συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του πρωθυπουργού που στόχο έχει να αναδείξει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα αλλά και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει την γαλάζια προεκλογική στρατηγική, καλώντας τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος σε εγρήγορση, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ρίχνοντας γέφυρες στο κέντρο, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικά στεγανά, αποδυναμώνοντας τις διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς-Κέντρου.

Την έναρξη των τριήμερων νεοδημοκρατικών διεργασιών που θα λάβει χώρα στο Metropolitan Expo θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, θα υπάρχουν περίπτερα της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων, ενώ έμφαση θα δοθεί και στον πράσινο χαρακτήρα του γαλάζιου συνεδρίου. Αύριο Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος από τον γραμματέα, Παύλο Μαρινάκη και τον γενικό διευθυντής της ΝΔ, Γιάννη Μπρατάκο.

Η ανάδειξη της νέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος θα γίνει με ψηφοφορία την Κυριακή – τελευταία ημέρα των εργασιών- θα επιχειρηθεί να υπάρξει εντονότερο άρωμα γυναίκας και μεγαλύτερη γεωγραφική εκπροσώπησή τους, ενώ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και μία καταστατική αλλαγή που θα προβλέπει πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, να εκλέγονται μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ex officio, ως ανταμοιβή για το σημαντικού έργο της γαλάζιας νεολαίας.

«Γέφυρα» στη νέα γενιά

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη νέα γενιά, καθώς θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη στήριξή της, ειδικό σχέδιο για τους νέους, το οποίο θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες – απασχόληση, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, αθλητισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση και κοινωνική πολιτική. Παράλληλα, η γαλάζια πολιτική επιτροπή θα επιχειρήσει την ανανέωση με στόχο να δοθεί μεγαλύτερος χώρος για την ανάδειξη νεότερων κομματικών στελεχών με πιο φρέσκια ματιά. Στόχος άλλωστε είναι να υπάρξει συσπείρωση στο εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει των επικείμενων εκλογών και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τα γαλάζια στελέχη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματα που τους απασχολούν.

«Προοδευτική πολιτική»

Ο πρωθυπουργός τέλος αναμένεται να κάνει έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παρότι κλήθηκε να κυβερνήσει εν μέσω επάλληλων κρίσεων, υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ακολουθώντας μία καθαρά «προοδευτική πολιτική». Στην ατζέντα και οι εκλογικοί στόχοι της ΝΔ, το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών αλλά και το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» σε σύγκριση με την αξιωματική αντιπολίτευση που επενδύει – όπως αναφέρουν – στην τοξικότητα και το διχασμό.