Το απόγευμα της Τρίτης (5/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα οποία θα είναι οριζόντια.
Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του Τερματικού Σταθμού LNG είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να κλειδώσουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την μείωση των τιμών.
Οι ανακοινώσεις του εθνικού σχεδίου δράσης αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις θα είναι γενναίες, προκειμένου να απορροφηθούν στο μέγιστο οι κραδασμοί που φέρνουν σε αδιέξοδο τους πολίτες και προκαλούν κοινωνικά ρήγματα.
Το σχέδιο στα βασικά του σημεία είναι έτοιμο και αφορά την μείωση των λογαριασμών ρεύματος με τρόπο δραστικό που να φτάσουν στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2020.
Το πλαφόν που αναμένεται να μπει στην χονδρική τιμή του ρεύματος η κυβέρνηση θα επιδοτεί επί της ουσίας τους παραγωγούς με όριο τα 100 ευρώ την μεγαβατώρα. Αυτό κατά συνέπεια θα εξανεμίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς με χρονικό ορίζοντα για τουλάχιστον 3-6 μήνες.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές για τους καταναλωτές για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Συνεπώς, η σταθεροποίηση των τιμών στα κυμαινόμενα προγράμματα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή απαιτεί για να υλοποιηθεί και σημαντικά κονδύλια, «ζεστό» χρήμα δηλαδή που θα βγει από το κρατικό ταμείο σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία. Και αυτό γιατί μπορεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να έχει προβλεφθεί το «μαξιλαράκι» των 900 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών αυτό δεν αρκεί, καθώς μέχρι το τέλος του 2022 θα χρειαστούν περί τα 2 δισ. ευρώ.