Εν μέσω ενεργειακής θύελλας με την Ρωσία να απειλεί για κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρώσουν σε ρούβλια και με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο απόγειό της συνεδριάζει σήμερα (29/4) στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης με πλούσια ατζέντα θεμάτων που περιστρέφονται γύρω από την οικονομία και τις προοπτικές της, τη δικαιοσύνη, τη δικαστική αστυνομία και το προσφυγικό. Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση είναι έντονες και το ένα μέτωπο ανοίγει μετά το άλλο.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη με τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, ωστόσο στα μέσα του Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αποφασιστική παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε επίπεδα αισθητά κατώτερα από τα σημερινά. Στο τραπέζι του σημερινού υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ προς επικύρωση, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα στήριξης των εργαζομένων και υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού παρά το βάρος των επάλληλων κρίσεων.

Η πορεία της οικονομίας

Κεντρικό θέμα στο υπουργικό και η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον που ανατρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και απαιτεί συνεχείς αναπροσαρμογές. Η επιτυχής επανέκδοση του ομολόγου που επέτρεψε την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,4%, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, η διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη. Γεγονός που αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οκτώ νομοσχέδια στην ατζέντα

  • Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα κατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών θα παρουσιάσουν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
  • Το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα θα παρουσιάσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο τις άμεσες ωφέλειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλη την επικράτεια.
  • Το νέο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα εισηγηθεί ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2019/899 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.
  • Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για το εθνικό σύστημα επιτροπείας και το πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
  • Το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.
  • Εισήγηση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Δεξιοτήτων.