«Το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά” μας οδηγεί από τις παθητικές πολιτικές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, καθώς επιδιώκει αυτό που λέει και το όνομά του: δουλειές ξανά για όλους, κυρίως δε για τους μακροχρόνια ανέργους» τόνισε σήμερα στη Βουλή ο εισηγητής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας.
Όπως είπε, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσα από νέα εργαλεία, και την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης. «Στον νέο ΟΑΕΔ θα απευθύνονται πλέον όσοι θα θέλουν πραγματικά να εργαστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στα νέα ψηφιακά εργαλεία για τις σύγχρονες ανάγκες στην αγορά εργασίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπως μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ), το ψηφιακό μητρώο, το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, «εργαλεία που θα διευκολύνουν τους ανέργους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, ακόμα και η θέσπιση πριμ, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των πέντε ετών, που θα καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης».
Ο βουλευτής ενέταξε «στην ενεργητική πολιτική προς την εξασφάλιση απασχόλησης» τη διάταξη που προβλέπει ότι οι άνεργοι, στους οποίους προσφέρονται τρεις θέσεις εργασίας, αντίστοιχες με το εργασιακό τους προφίλ (σ.σ. τις δεξιότητές τους, τον τελευταίο τους μισθό και τον τόπο κατοικίας τους) και τις αρνηθούν, τότε διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια. «Προφανώς δεν τους αφορά να βρουν δουλειά αυτούς, δεν ψάχνουν πραγματικά δουλειά» όπως είπε. Επέμεινε επίσης στη διάταξη για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όχι για το επίδομα ανεργίας, αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα που χορηγούνται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ.
«Η συγκεκριμένη διάταξη δεν πλήττει, αντιθέτως προστατεύει και ενισχύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπερασπίστηκε και τις νέες ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς όπως σημειώνει, «θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα αυξήσουν την απασχόληση. Η αξιολόγηση και η λογοδοσία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη δουλειά. Αυτό που επιδιώκουμε κυρίως είναι να κάνουμε την κατάρτιση ισχυρό εφόδιο για τους καταρτιζόμενους. Να την κάνουμε να αποκτήσει νόημα και ουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να γίνει η κατάρτιση ουσιαστικό εργαλείο».